Heberlein: Skygglapparna måste bort om varför våldtäkterna ökar

Foto: Privat/Hailey Kean
  • Torsdag 17 jan 2019 2019-01-17
E-post 725

Antalet anmälda våldtäkter fortsätter att öka visar nya siffror från Brå, kvinnor känner sig allt mindre trygga. Men Sveriges ledande feminister möter skräcksiffrorna med tystnad – allt medan statistiken förvärras. Att siffrorna visar på överrepresentation av män från Mellanöstern har länge varit en obekväm sanning, ”hatfakta”. Men det är dags att sluta blunda för fakta, börja tala klarspråk och sätta in konkreta åtgärder, skriver Ann Heberlein.

Under torsdagen har flera tidningar uppmärksammat att sexualbrott (återigen) ökat enligt ny preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Anmälda våldtäkter ökade med hela åtta procent. Anmälningarna om våldtäkter mot barn ökade ännu mer, med 13 procent.

I tisdags presenterade Brå andra alarmerande siffror i den årliga Nationella trygghetsundersökningen, NTU. Enligt den uppger 36 procent av kvinnor i den mest utsatta åldersgruppen, 20-24, att de utsattes för sexualbrott under året. Det är mer än var tredje ung kvinna.

47 procent oroar sig ofta för att bli våldtagna. 42 procent av kvinnorna i åldern 20 till 24 undviker vissa vägar och färdmedel av rädsla för att utsättas för brott. Rädslan är fullt rimlig. Sedan 2012 har kvinnors utsatthet för sexualbrott fyrdubblats i NTU.

Trots dessa alarmerande siffror händer absolut ingenting för att hejda en utveckling som på allvar hotar flickor och kvinnors rättighet till frihet och trygghet. Den kraftigt ökade sexualbrottsligheten begränsar kvinnors frihet. Rädslan gör att flickor och kvinnor undviker att gå ensamma när det är mörkt, undviker folktomma platser eller stannar i hemmet.

Hemmet är nämligen, trots den feministiska mytbilden, den tryggaste platsen för en kvinna. Det är våldtäkter och sexuella övergrepp på allmän plats som ökat, inte våldtäkter och övergrepp i hemmet.

Jag har forskat, skrivit om och debatterat våldtäkter sedan 2002. Då gav det mig hjältestatus. Nu gör det mig till rasist.

Prova på PLUS och läs hela krönikan!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag