Sultani ville bli utvisad – högg ner sju män i Vetlanda

Foton från polisens förundersökning.
  • Torsdag 15 jul 2021 2021-07-15
E-post 986

VETLANDA Afghanen Tamim Sultani döms i Eksjö tingsrätt till livstids fängelse och utvisning. Detta efter att brutalt ha försökt mörda sju personer med kniv i Vetlanda. Enligt egen utsago försökte han flera gånger bli utvisad till sitt hemland innan dådet begicks.

Vansinnesdådet skedde den 3 mars då den afghanske medborgaren Tamim Sultani gick bärsärkargång i centrala Vetlanda.

Med kniv i hand satte han terror i staden under lite mindre än 20 minuter genom att knivhugga sitt första offer vid Resecentrum och sedan ytterligare ett vid busstorget. Han sprang sedan vidare mot en Willysbutik medan han fortsatte sin vansinnesattack.

Totalt rör det sig om sju personer – samtliga män – som han lyckades knivhugga. Alla överlevde attacken. Två av männen är över 70 år gamla. En annan rullatorbunden på grund av en tidigare skada.

Läs även: Vetlandaafghanen sökte asyl i Norge – uppgav en annan ålder

En av de drabbade männen berättar att Sultani skrek ”Allahu akbar” innan han knivhögg honom. Enligt tingsrätten uppger han att han jobbat i Mellanöstern och därför hört den muslimska frasen flera gånger tidigare.

Flera av målsägandena vittnar om att Sultani hade en galen blick medan han utförde dåden.

– Det var nästan inte mänskligt, uppger en av de knivhuggna, enligt tingsrätten.

– Det var som att se djävulen i ögonen, uppger en annan. Enligt honom verkade Sultani inte alls stressad i det han gjorde – snarare bestämd.

Ville bli utvisad

Sultani själv berättar att han inte minns så mycket av händelseförloppet. Han uppger att han veckan före mordförsöken mått mycket dåligt och att han vid fler än ett tillfälle skurit sig själv.

Enligt honom hade hans uppehållstillstånd gått ut och han kunde inte jobba här och inte heller studera. Därför ville han bli utvisad. Men istället blev han – av olika anledningar – runtskickad mellan olika praktikplatser.

Flera gånger ska han ha försökt att bli skickad till hemlandet. Bland annat genom att besöka kommunhuset och genom att ringa Migrationsverket fem-sex gånger.

”Inte bara en gång utan tio gånger ville han bli hemskickad”, står det i domen.

Förnärmad av gudsförnekare

Under dagen för knivattackerna kom det – enligt Sultani – en man fram till honom när han satt vid kommunhuset och sade att Gud inte finns.

Sultani svarade då att han inte hade något med det göra, att han var muslim och hade sin gud. Samtidigt blev han mycket förnärmad av händelsen och ruggigt förbannad på den gudsförnekande mannen som han inte minns att han hade träffat tidigare.

Ilskan gjorde senare att han tappade kontrollen och gick hem och hämtade kniven. Han tänkte att han skulle döda den här personen och sedan ta livet av sig.

Läs även: Här kärleksbombas Sultani efter knivattackerna i Vetlanda

När han kom till Resecentrum berättar han att det var som att hjärnan slutade fungera. Därefter började han hugga ner folk som kom i hans väg. Varför han gjorde det kan han inte riktigt svara på.

Ungefär 20 minuter efter första dådet greps han efter att polisen skjutit honom i benet.

Döms på samtliga åtalspunkter

För vansinnesdådet döms Sultani för sju fall av försök till mord. Han döms även för ringa narkotikabrott efter att ha brukat cannabis någon gång mellan den 19 och 28 november 2020.

Påföljden blir livstids fängelse samt utvisning med förbud om att återvända. Sultani blir också skyldig till att betala skadestånd på över 100 000 kronor till var och en av målsägandena.

I den rättspsykiatriska undersökningen har man gjort bedömningen att Sultani inte led av någon allvarlig psykisk störning under knivdåden och inte heller under tiden för undersökningen. Därmed är rättspsykiatrisk vård utesluten.

Läs även: Vetlanda: Förvänta dig ingen tacksamhet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag