Vetlandaafghanen sökte asyl i Norge – uppgav en annan ålder

Tamim Sultani, misstänkt för försök till mord på flera i Vetlanda Foto: Facebook
  • Torsdag 20 maj 2021 2021-05-20
E-post 348

VETLANDA Den 22-årige afghanen Tamim Sultani har åtalats för att ha attackerat sju män med kniv i Vetlanda den 3 mars. Dagens Nyheter rapporterar att han redan hade sökt asyl i Norge när han kom till Sverige, och att han då uppgav ett helt annat födelseår.

Tamim Sultani står åtalad för sju fall av mordförsök efter dådet i centrala Vetlanda där sju män skadades allvarligt. Åklagaren yrkar på att han ska utvisas på livstid.

Läs även: Åtal för knivattackerna i Vetlanda

Sultani är afghansk medborgare och enligt folkbokföringen född 1999. DN har dock tagit del av ett dokument där det framgår att han sökte asyl i Norge hösten 2015, och att han då visade upp ett afghanskt pass där det stod att han var född 1988.

Detta rapporterar i sin tur Expressen som har läst den låsta artikeln från DN.

Sultani fick inte asyl i Norge. Då kom han till Sverige där han uppgav att han var född 1999 och fick ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som senare förlängdes.

Enligt Dublinförordningen får man i regel bara söka asyl i det första säkra land man kommer till. Sultani borde därför ha skickats tillbaka till Norge, men av oklara skäl lät myndigheterna honom stanna i Sverige.

Läs även: 15-årig pojke högg tillbaka vid rånförsök – frias i rätten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag