Svensk myndighet har upprättat åsiktsregister – Möter blytung kritik
SVERIGE Statliga Svenska Institutet har upprättat en lista baserad på svenskarnas politiska åsikter där tusentals namn finns med, något de själva berättar på myndighetens hemsida. Listan är till för att stänga ute människor från att ta del av Twitterkontot @sweden. – Åsiktsregister finns i andra länder som Iran, Nordkorea och Kuba, säger riksdagsledamoten Hanif Bali (M).
Svenska Institutet, som är en egen myndighet under Sveriges regering, har låtit upprätta en lista där individer registreras på grundval av åsikter de yttrat på internet. Det är 12000 twitter-konton, som enligt institutet gjort misshagliga yttranden, som finns med på listan som i sin tur används för att blockera människor från att ta del av myndighetens externa kommunikation.
På Svenska Institutets hemsida förklaras att listan används i preventivt syfte, en användare behöver ens inte ha interagerat med Svenska Institutet för att bli blockerad. Twitterkontot @sweden, som Svenska Institutet äger, får lov att användas av en ny svensk medborgare varje vecka. Dessa användare kallas ”curatorer” av myndigheten.
”SI har även tidigare givit curatorerna frihet att blockera användare, men denna vecka har det skett i större skala, enligt systematik och dessutom förebyggande. Det har inneburit att även konton som aldrig tidigare interagerat med @sweden har blivit blockerade”, berättar myndigheten på sin hemsida.
Blytung kritik från riksdagsledamoten Hanif Bali (M)
Nyheter Idag har talat med moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali om det statliga registret. Bali har en bakgrund som programmerare och följer debatten om frihet på internet. Han berättar att han länge misstänkt att något inte stod rätt till med @sweden-kontot.
– Jag vet om människor som jag följer på Twitter, som är resonliga och inte hatfulla, men högertwittrare bara, som har blivit blockade. Det fick mig att fatta lite misstankar. Det var en vänstersnöflinga som hade kontot den veckan, säger han.
– När fler och fler röster kom fram och undrade varför de var blockade av Sweden-kontot fattade jag misstankar.
Bali känner till myndighetens motivering till agerandet och han menar att det rör sig om ett åsiktsregister. Förutom att Svenska Institutet registrerar människor åsikter beskriver han hur enskilda individer utsatts för mobbing och näthat från myndighetens Twitter-konto.
– Nu har det kommit fram att de har blockat 15000 personer, kallat dom för nazistiska, homofobiska, kvinnohatare och sedan bara blockat dom. Det är någon form av åsiktsregister de har lyckats skapa som är helt felaktigt, vilket förvisso ligger i linje med all annan statlig verksamhet.
Men ska inte staten stänga ut folk i förebyggande syfte från det offentliga samtalet?
– Det vore en intressant modell med tanke på hur människor annars brukar resonera om preventivt syfte om att inte släppa in folk över gränsen. Men annars tror jag det är en ganska dålig idé att i preventivt syfte, baserat på helt felaktiga parametrar, blocka folk på Twitter och dessutom upprätthålla en lista på tusentals icke önskvärda individer med åsikter hos ett statligt organ.
En annan aspekt som Bali tar upp är att människor, som ens inte yttrat något som den statliga myndigheten anser är misshagligt, ändå kan finnas med på listan. Detta genom att helt enkelt associeras med andra individer.
– Åsiktsregister finns i andra länder som Iran, Nordkorea och Kuba. Eller jag ska inte säga Nordkorea, där dödar man dom direkt. Men i de här länderna har man åsiktsregister och precis som med de åsiktsregisterna finns det såklart många kritiska och oppositionella i dom listorna. Men det finns också även helt oskyldiga människor som bara via association hamnar i de här listorna.
Bali befarar även att agerandet från Svenska Institutet kan sätta en norm som kan göra det möjligt att blockera exempelvis hemsidor i framtiden.
– Jag tror det vore olyckligt om det blev så att staten började applicera detta på flera andra. Staten sätter också normen i någon utsträckning. Vad sägs om lite ip-adresser man kan blocka i förväg för att komma in i vissa hemsidor, det går att applicera på allting om det här blir normaliserat.
Kan detta bli en politisk fråga, du sitter själv i riksdagen och är lagstiftare?
– Det här är främst en regeringsfråga eftersom den här myndigheten står direkt under regeringen och agerar på förordnande från regeringen och inte på lagstiftning.
De individer som blivit blockerade av myndigheten och som vill att blockeringen hävs tvingas kontakta Svenska Institutet och uppge sin riktiga identitet. Nyheter Idag har sökt Svenska Institutet för en kommentar.
På Twitter är kritiken samtidigt blytung över Svenska Institutets agerande.
Ja jag vet att det verkligen inte är en mänsklig rättighet att läsa @sweden kontot men det här är faktiskt HELT sinnessjukt. https://t.co/vYWaNiT49D
— Carl Leander (@CarlLeander) May 15, 2017
@hundsnus @BjorklundVictor @mkliae @DKraften @SweInstitute @sweden Väldigt bra teknologi.
I ett annat avsnitt kan man göra nättrollen till troll i IRL och skjuta dem!— Creepy Sweden (@AlexanderZeBoom) May 15, 2017
@Cornubot @ProjektMorpheus @sweden Jag blev blockad utan att ha kommenterat där. Vad är @sweden för twitterkonto? Kan ju knappast vara en officiell myndighet som blockerar.
— Jompi (@jososwe) May 15, 2017
Vad är detta ? Aldrig interagerat med detta konto. Varför har jag blockats ? @sweden pic.twitter.com/nRkOWpaixi
— Kloker (@glomsk) May 15, 2017
Som tidigare användare av @sweden-kontot anser jag det lämpligt att publicera blockeringslistan, samt hur den togs fram. https://t.co/3Y3LCc6tSy
— Johan Svensson (@SnilletJohan) May 15, 2017