Svenska radikala ultranationalister på plats i Ukraina
KIEV Det är inte bara Sveriges utrikesminister Carl Bildt och Europeiska Unionen som stöder den spretiga oppositionen i Ukraina. Nyheter Idag kan nu avslöja att den radikala nationalistiska organisationen ”Nordisk Ungdom” varit på plats för att stödja upproren i Kiev.
I den pågående revolutionen i Ukraina, där president Viktor Yanukovych tvingats lämna makten, ser nu den förre premiärministern Julia Tymosjenko ut att få nytt inflytande i Ukraina efter att ha suttit fängslad. Europeiska Unionen har vid tidigare tillfällen markerat stöd för Tymosjenko, inte minst genom kravet på att släppa henne fri ur fängelse.
Lade all skuld på sittande presidenten
I en presskonferens tidigare i veckan lade Carl Bildt all skuld på sittande presidenten Yanukovych för den situation som nu råder i Ukraina.
– Hade han sträckt ut en hand, satt sig ner med oppositionen, kommit överrens om författningsändringarna, kommit överrens om en ny regering och kommit överrens om en ny reformpolitik, så tror jag att man hade undvikit det här våldsutbrottet, förklarade Carl Bildt i en presskonferens där Nyheter Idag närvarade.
Får stöd av Nordisk Ungdom
Samtidigt som EU och Carl Bildt visat stöd för oppositionen, där bland annat det högerextrema partiet Svoboda spelar en avgörande roll, har även andra krafter öppet visat sitt stöd. Den radikala och ultranationalistiska organisationen Nordisk Ungdom har varit på plats i Kiev för att knyta kontakt med likasinnade.
– Vi ville visa att vårt stöd till revolutionärerna var allvarligt menat och samtidigt knyta kontakter på plats, förklarar Patrik Forsén från Nordisk Ungdom för Nyheter Idag.
Det var tre personer från Nordisk Ungdom som åkte till Kiev för att delta i den pågående revolutionen. En av dem var Fredrik Hagberg, internationell kontaktperson för Nordisk Ungdom.
– Eftersom deras uppdrag på plats främst var att få en övergripande koll på läget och knyta så många kontakter som möjligt så fick de träffa många företrädare från både Svoboda och Högersektorn, berättar Forsén.
– Hagberg berättade för mig att det var svårt att beskriva i ord hur stort det var på plats. Det var inte bara några byggnader som ockuperats utan en hel stadsdel. Samtidigt hade tre stora murar byggts runtom Självständighetstorget med vakttorn vid de flesta ingångarna för att skydda demonstranterna från polisattacker.
Planerar att åka till Ukraina igen
Trion från Nordisk Ungdom är tillbaka i Sverige men inom kort kan de mycket väl vara på plats igen för att odla kontakterna med Svoboda och andra organisationer. Patrik Forsén menar att de nationalistiska krafterna i Ukraina på ett eller annat sätt kommer få ett starkt inflytade framöver.
– Ja, vi planerar just nu en ny resa. Revolutionen är på inga sätt över bara för att presidenten har avgått. Just nu är det folket på Maidan som kontrollerar situationen men det är som sagt många aktörer på spelplanen.
– Givetvis hoppas vi att både Svoboda och Högersektorn får en framskjuten roll i det nya styret men oavsett vad som händer så är det nationalisterna som genomförde revolutionen och det är inget den kommande regeringen kan blunda för.
Slår ifrån sig kritik
Svobodas partiledare, Oleh Tjahnybok, är känd för grova antisemitiska uttalanden. Enligt wikipedia ska Tjahnybok bland annat ha sagt att ”Ukraina styrs av en moskovit-judisk maffia” samt att det måste bli ett slut på ”kriminella aktiviteter av ukrainsk organiserad judenhet”. Vidare står även att läsa på wikipedia att Tjahnybok innehar en femteplats över världens värsta antisemiter, listad 2013 av det judiska Simon Wiesenthalcentret.
Det är inte bara judar som har anledning att oroa sig för Svoboda. Kievs prideparad har tvingats ställa in på grund av hot om våld och vid ett annat tillfälle ska anhängare till Svoboda ha sprayat tårgas på HBT-människor.
Samtidigt menar flera kritiker att även Nordisk Ungdom har kopplingar till nazism och högerextremism men det slår Patrik Forsén ifrån sig.
– Högerextremister kan ju idag nästan allt och alla kallas, som inte går i HBTQ-vänsterns ledband. Däremot är vi starka motståndare till all form av chauvinism och ser istället dialog och samarbete som den absolut självklara formen för vårt politiska arbete.
Varken Europeiska Unionen eller Carl Bildt har markerat avstånd mot Svoboda. Hittills har den stundtals skarpa kritiken varit riktad mot president Viktor Yanukovych, samtidigt som oppositionen där Svoboda ingår, fått indirekt stöd. Agerandet från Bildt har kritiserats av sajten ”Alliansfritt Sverige”, men i övrigt har det varit relativt tyst i svensk media.