Svenskarna betalar näst mest till EU av alla

EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. Foto: Henrik Alexandersson
  • Fredag 4 mar 2016 2016-03-04
E-post 882

EUROPA Utslaget per person betalar svenska folket netto näst mest till EU av alla unionens folk. Detta visar en undersökning från Europaportalen.se.

Den totala svenska EU-avgiften är enligt undersökningen 4,3 miljarder euro, vilket motsvarar c:a 40 miljarder svenska kronor. Utslaget per svensk blir det 445 euro (c:a 4 150 kr). Om man sedan drar bort de pengar vi får tillbaka från EU blir kostnaden 273 euro (drygt 2 500 kr) per svensk. Detta är den näst högsta nettokostnaden av alla. Det är bara i Nederländerna som folket betalar mer till Bryssel.

Den samlade bilden är att medborgarna i länder i norra och västra Europa betalar mer än de får tillbaka – medan i de gamla öststaterna, Grekland, Portugal, Luxembourg och Cypern går de med vinst på sitt EU-medlemskap. I Spanien går det i princip jämt ut.

Till exempel tjänar varje ungrare 568 euro på EU-medlemskapet. I Grekland är siffran +467 euro och i Polen +354 euro per person.

Detta är extra intressant eftersom justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i veckan har hotat med att Sverige inte är intresserat av att pumpa över pengar via EU till de länder som inte tar sitt ansvar i den pågående flyktingkrisen.

Se hela Europaportalens undersökning här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag