Svenskspråkiga Wikipedia anklagas för politisk slagsida

Det borgerliga partiet Medborgerlig samling finns på engelska Wikipedia, men finns inte med i den svenskspråkiga delen av samma uppslagsverk.
  • Söndag 5 nov 2017 2017-11-05
E-post 128

SVERIGE Det borgerliga partiet Medborgerlig samling fick sin svenskspråkiga Wikipedia-artikel borttagen. Däremot går det bra på engelskspråkiga Wikipedia, trots att partiet endast finns i Sverige. – Det handlar i grund och botten om neutralitetsprincipen, förklarar svenskspråkiga Wikipedias presskontakt Per Andersson för Nyheter Idag.

FAKTA Nyheter Idag och Ilan Sadé

I artikeln intervjuas Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig samling. Sadé äger bolaget Publicism NITEK AB som i sin tur är det aktiebolag som står bakom Nyheter Idag. Sadé har publicerat krönikor i Nyheter Idag, men ingår inte tidningens redaktion.

Ingen medarbetare i redaktionen är medlem eller på något sätt aktiv i Medborgerlig samling.

Svenskspråkiga delen av Wikipedia anklagas av flera debattörer för att ha en politisk slagsida. Wikipedia är ett uppslagsverk som inte har en central redaktion utan vem som helst kan redigera artiklar. När konflikter uppstår finns en praxis om att arbeta fram en konsensus, men kritiker menar att det finns en viss övervikt av redigerare som missgynnar i en viss politisk riktning.

Ett exempel som ofta diskuteras i sociala medier gäller det borgerliga partiet Medborgerlig samling. Aktiva redigerare på svenska Wikipedia har tagit beslutet att det partiet i nuläget inte har rätt till en egen sida. Nyheter Idag har talat med partiledaren Ilan Sadé som är frågande till hur svenska Wikipedia resonerar.

– På ett sätt tycker jag att Wikipedia får liksom skylla sig själva lite om man håller på att ställa till det för sig. Jag tycker det är synd att man inte kan vara saklig eftersom många använder Wikipedia som en informationskälla. Det är tydligt att det finns politisk aktivism som ligger bakom, det har jag fått löpande rapporter om, att det pågår något slags krig mer eller mindre mellan aktivister som redigerar Wikipediaartiklar som tar bort, sen ändras det tillbaka, sen ändras det igen och tas bort igen och så håller det på, säger Ilan Sadé.

Ett annat exempel Sadé nämner är tidskriften Kvartal som fick sin Wikipediasida raderad. Kvartal har nyligen rekryterat Jörgen Huitfeldt från toppjobbet på Sverige Radio P1 och även den borgerliga journalisten Paulina Neuding. Wikipediaartikeln om Kvartal fick ligga ute i en minut innan den togs bort.

– På något sätt ställer de sig själva off-side till slut om de håller på sådär. Ironiskt nog finns vi på engelska Wikipedia. Man kan läsa en artikel på engelska men inte på svenska om Medborgerlig samling. Vi har gått i exil på Wikipedia, skrattar Sade i telefonen.

Wikipedias presstalesman hänvisar till grundregler

Nyheter Idag har talat med Per Andersson som står listad som presskontakt för svenska Wikipedia. Han är inte helt obekant med diskussionen om just Medborgerlig samling, men han menar att det i grunden inte har med någon politisk slagsida att göra. Istället hänvisar han till fem grundregler, där neutralitet är en av dom. En annan grundregel är att Wikipedia är uppslagsverk och ska styrka information i artiklar.

– Om det handlar om politik och kontroversiella ämnen är det bra om vi får in flera olika synvinklar och källbelägger från flera olika håll. När det gäller exempelvis Israel-Palestina, om det gäller Ryssland-Ukraina, Sverigedemokraterna eller Feministiskt initiativ.

I en del sådana här diskussioner där människor står långt ifrån varandra om vad som är konsensus händer det att ena ”lägret” blir utestängda av det andra. Sådana exempel går att följa i redigeringshistoriken för respektive artikel på Wikipedia. Inte sällan är det just artiklar med en politisk koppling som blir föremål för vad som kallas ”redigeringskrig”. Men för Medborgerlig samling har de i nuläget ingen artikel alls på Wikipedia.

– Medborgerlig samling är ett exempel på en regel som vi har, eller rättare sagt en praxis. När man samarbetar i projekt utvecklar man en praxis, precis som på tidningar eller en redaktion. Wikipedia är ett nätverk av frivilliga där vi har någorlunda gemensamma grundregler.

Andersson menar bland annat att det måste visas att Medborgerlig samling har skaffat sig sådan uppmärksamhet i exempelvis medier att det är motiverat att göra en artikel i Wikipedia. Annars skulle Wikipedia i sig kunna användas som en plattform för att marknadsföra egna intressen.

– Det handlar i grund och botten om neutralitetsprincipen. Wikipedia ska inte ses som en marknadsförare eller reklam för någon som inte förtjänat den uppmärksamheten som följer av dom reglerna och de ämnesrekommendationerna vi har i olika ämnen. När det gäller politiska partier, oavsett om det är Sverige eller om det är Grönland, Nya Guinea eller liknande, så har inte ett parti utan mandat i någon lagstiftande församling skaffat sig den uppmärksamheten som partier som har mandat i lagstiftande församling.

Spritpartiet finns omnämnt på Wikipedia trots att de bara fick 65 röster i valet 2010, hur rimmar det med era regler?

– Ja… jag är inte själv påläst i just den diskussionen. Har du varit inblandad och kontaktat Wikipedia och skrivit på Wikipedia i Bybrunnen eller tagit del av diskussionerna där vi resonerar kring att skriva om politik? Vi har olika sidor där vi förklarar just varför vi tar ställning på ett sätt.

Efter samtalet har Nyheter Idag haft mejlkontakt med Andersson. Då har han tittat närmare på Spritpartiet och konstaterar att det partiet inte har en egen artikel utan omnämns i en artikel om Benny Haag. Andersson poängterar även att den artikeln är källbelagd med källor från sju olika håll. Han förklarar även i mejl att när det kommer till Medborgerlig samling har inget artikelförsök gjorts ännu på neutrala källor, men att under november kommer ”möjligen något att ske”.

För den som söker på Medborgerlig samling finns en artikel, men den handlar om ett numera nedlagt parti med samma namn som avvecklades 1968. Andersson förklarar att artikeln på svenskspråkiga Wikipedia om tidskriften Kvartal togs bort eftersom den var för undermålig och saknade källhänvisningar.

Upplever du att svenskspråkiga Wikipedia är politiskt neutral?
2238 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag