Sverige fälls i Europadomstolen: Är fel att utvisa misstänkt terrorist
EUROPA Under 2016 varnade Säpo om att en marockansk man i Sverige med uppehållstillstånd utgör ett nationellt säkerhetshot och Migrationsverket beslutade att mannen bör utvisas till sitt hemland. Nu fälls Sverige i Europadomstolen för att ha kränkt de mänskliga rättigheterna efter mannen kan riskera tortyr i sitt hemland.
Europadomstolen fäller Sverige för att Svenska regeringen velat utvisa en marockan som Säkerhetspolisen pekat ut som ett nationellt säkerhetshot, det uppger Svenska Dagbladet.
Europadomstolen, eller Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, bedömer oklarheter och tvister kring brott mot den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna. Europadomstolen fäller Sverige för att ha kränkt människorättskonventionen eftersom domstolen bedömer att marockanen riskerar tortyr i sitt hemland.
Mannen fick uppehållstillstånd i Sverige 2005. 11 år senare, i mars 2016, larmade Säpo om att mannen var ett nationellt säkerhetshot och att han borde utvisas. I april samma år fattade Migrationsverket beslut om att utvisa mannen, något som slogs fast av Migrationsöverdomstolen.
Den marockanska mannen gick däremot vidare till Europadomstolen. Han ansåg att han riskerar tortyr och fängelse om han skulle deporteras till sitt hemland eftersom svenska myndigheter pekat ut honom som potentiell terrorist. Regeringen tillbakavisar att detta skulle vara fallet och påpekar att situationen för mänskliga rättigheter har förbättrats i Marocko de senaste åren.
Europadomstolen har nu dömt att risken för tortyr och omänsklig behandling inte kan uteslutas och att Sverige därmed anses ha kränkt artikel 3 i människorättskonventionen som lyder: ”Ingen får utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.”