SVT bakade ihop uttalande från Ebba Busch

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 27 apr 2022 2022-04-27
E-post 495

SVERIGE Kritiken var stor från framför allt vänsterhåll efter KD-ledaren Ebba Busch medverkan i Ekots lördagsintervju. Detta efter att hon bland annat frågat sig varför inte polisen sköt skarpt under de våldsamma korankravaller där hundratalet poliser kom till skada. När SVT skulle återge Busch uttalande valde man att baka ihop två svar på två olika frågor till ett ljudklipp.

Det var Mats Skogkär på Bulletin som var först med att uppmärksamma det ihopklippta utdraget på SVT:s hemsida.

I det ljudklipp som SVT publicerat från KD-ledarens lördagsintervju säger Ebba Busch följande:

– Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?

– Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, i syfte att döda räddningstjänst, i syfte att döda, i vissa fall, sjukvårdspersonal. De borde vara de som är skadade, inte svensk polis.

– Så frågan som borde ställas det är ju varför sköts det inte skarpt?

Läs även: Åkesson backar Busch: ”Poliser bör skjuta skarpt när islamister försöker ta deras liv”

I det 37 sekunder långa utdraget har SVT klippt bort en väsentlig del av KD-ledarens uttalande emellan att hon säger att det är upploppsmakarna och inte svensk polis som borde kommit till skada och hennes fråga om varför polisen inte sköt skarpt.

Det ihopklippta utdraget är dessutom delar av två olika svar på två olika frågor från Ekots Henrik Torehammar. Men det utelämnas i SVT:s ljudklipp.

Någon förklaring om hur man har klippt och klistrat står inte under ljudklippet eller i medföljande artikel.

”Vi har varit med om sånt förr”

En som uppmärksammar utdraget är Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö. Han menar att partiet har varit med om liknande tilltag förr.

SVT:s ljudklipp uppmärksammas också av moderaten Richard Herrey.

Nyheter Idag har vid upprepade tillfällen sökt SVT för en kommentar.

Busch uttalande i Ekot - oklippt

Här är hela utdraget från vad Ebba Busch sade i lördagsintervjun:

– Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas nu är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?

– Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, i syfte att döda räddningstjänst, i syfte att döda, i vissa fall, sjukvårdspersonal. De borde vara de som är skadade, inte svensk polis.

Ekot: Skulle det ha varit ett bra resultat, om polisen skadat fler som begick de här upploppen?

– Om det är det som krävs för att upprätthålla lag och ordning, om det är det som krävs för att säkerställa att i alla bostadsområden i Sverige så är det ytterst svensk polis som bestämmer. Inte enskilda personer, inte upprorsmakare, inte stenkastande våldsverkare, inte islamister.

– Där gäller svensk lag. Och de som är satta att upprätthålla den ordningen, de som är satta att ha det våldsmonopolet, det är svensk polis. Så frågan som borde ställas det är ju varför sköts det inte skarpt?

– Det är en fråga som svensk polisledning är svaret skyldig, och inte minst de regionala polisledningarna, som nu tog beslutet på vissa håll, att inte gå tillbaka in. Som gjorde att vi nu har en situation där svensk polis tvingades retirera, när det borde ha varit våldsverkarna som borde ha kapitulerat.

Läs även: SVT om korankravallerna: ”Väldigt rörigt”

Läs även: SVT svarar på kritiken: ”Brustit i arbetsledning”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag