SVT om korankravallerna: ”Väldigt rörigt”

Foto: SVT
  • Lördag 16 apr 2022 2022-04-16
E-post 534

ÖREBRO Gårdagens våldsamma korankravaller i Örebro ledde till att fyra polisfordon sattes i brand och att tolv poliser kom till skada. När SVT skulle beskriva situationen använde de orden ”Väldigt rörigt”.

Orden yttrades av SVT:s reporter Beatrice Emmerik som befann sig på plats i Sveaparken där Paludans demonstration var tänkt att äga rum. Orden fick även utgöra en del av rubriken till SVT-artikeln.

– Det är väldigt oroligt och situationen har eskalerat väldigt, väldigt snabbt här. När vi lämnade platsen för en stund sedan var det ingenting som brann. Nu är det tre polisbilar som står i brand här och tjock, svart rök ringlar sig upp mot himlen, säger Emmerik i inslaget.

Studioankaret ber henne sedan att beskriva situationen.

– Den är väldigt rörig just nu. Det är mycket folk här på plats och vissa står bara här för att titta och vissa går emot polisen då, eller vad man ska säga.

På Twitter reagerar flera användare på rubriken till inslaget.

På sociala medier reagerar också många på att flera medier kallar upploppsmakare och ligister för ”demonstranter” eller ”motdemonstranter”. Något som bland annat SR Ekot gör i sitt inslag på lördagsmorgonen med rubriken ”Lugn natt i Örebro efter upplopp”.

Det är emellertid en term som även polisen använder i sina egna händelserapporter.

I en uppdatering om kravallerna 19.57 skriver man:

”Branden i polisfordonen har avtagit och man bedömer att det är lugnt läge i Sveaparken. De flesta motdemonstranterna har lämnat parken.”

På sociala medier riktas också kritik mot polisen för att man kallar kollegors armbrott för ”lindriga skador”.

Kritik mot polisen riktas också från annat håll. Innan upploppen tog fart skrev Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, att han inte förstår polisens flathet mot Rasmus Paludan.

Det ska tilläggas att polisen flyttade Paludans inplanerade koranbränning från invandrartäta området Vivalla – där Paludan från början hade fått tillstånd att hålla demonstrationen – till Sveaparken i centrala Örebro. Men det hindrade inte de våldsamma upploppen från att bryta ut.

Läs även: Polisen om upploppen i Örebro: ”Ibland får man flytta på sig”

Läs även: Flera poliser skadade i Örebro – polisbuss kapades och brändes

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag