Åkesson backar Busch: ”Poliser bör skjuta skarpt när islamister försöker ta deras liv”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 26 apr 2022 2022-04-26
E-post 1723

SVERIGE I Ekots lördagsintervju frågade sig KD-ledaren Ebba Busch varför inte polisen sköt skarpt under påskens korankravaller, där bland annat polisbussar kapades och sattes i brand. Uttalandet har mött hård kritik från vänsterhåll. Men Busch får uppbackning från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. ”Hur detta ens kan vara kontroversiellt är för mig en gåta”, skriver han på Twitter.

”Är hon inte riktigt klok?” skrev Morgan Johansson (S) i en kommentar till Svenska Dagbladet. ”Skamligt”, tyckte Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i SVT:s Aktuellt.

Omdömena var hårda efter Ebba Busch uttalanden om påskens våldsamma upplopp där hon bland annat påpekade att borde ha varit upploppsmakarna som kommit till skada – inte svenska poliser.

Läs mer: Vänstern rasar mot Busch (KD): ”Är hon inte riktigt klok”

KD-ledaren får emellertid också uppbackning för sina utspel. Däribland från SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Till Expressen utvecklar Åkesson sin syn på det hela:

– Det är fullt rimligt att polisen ska ha de befogenheter man behöver för att inte backa i en upploppssituation. De bilder vi har sett på när polisen tvingas retirera, det är egentligen att vi bevittnar ett våldsmonopol som försvinner. Det är oerhört allvarligt i en rättsstat så att jag förstår vad Ebba menar och jag delar den uppfattningen, säger han till tidningen.

Busch menar att hennes uttalande har vantolkats och att kritiken mot henne tar bort diskussionen från själva sakfrågan.

– Jag sa det för att visa på det skeva i att brottsoffer och vanliga hederliga boende nu sätter ett frågetecken kring om polisen är tillräckligt stark att trycka tillbaka våldsverkarna, säger hon till Expressen.

Hon fortsätter:

– Det är helt orimligt att polisen tvingades till reträtt på flera håll. Vad gör vi för att ändra det?

Läs även: Springare: Polisen får skjuta människor av en anledning

Läs även: Busch: Måste vara tillåtet att bränna både Koranen och Bibeln

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag