SVT-inslag hade fel: Hovrätten går på Fria Tiders linje
I maj förra året varnade Konsumentverket i SVT:s konsumentprogram ”Plus” för att nyhetssajten Fria Tider lurar kunder genom att inte ge information om ångerrätt. Men idag kom en dom från Svea hovrätt som visar att inslaget – som slogs upp stort i SVT Rapport – inte var korrekt.
Det var 2018 som Konsumentverket varnade att Fria Tider, i sin information till konsumenter, ställde ett olagligt krav på de konsumenter som vill utnyttja sin ångerrätt. Närmare bestämt hade Fria Tider i sina villkor uppgett att kunderna måste lämna ett ”uttryckligt” meddelande om att de ångrar sig.
Konsumentverket menade att det i lagen står att meddelandet skulle vara ”otvetydigt”, inte ”uttryckligt” och utfärdade ett föreläggande mot Fria Tiders ägare FT News Group OÜ, samt gick ut och varnade för tidningens påstådda oseriösa metoder i SVT-programmet Plus..
”En kund behöver inte hänvisa till ångerrätten för att säga upp ett avtal. Det räcker med att kunden meddelar att hen önskar avsluta eller frånträda avtalet för att ångerrätten ska gälla”, förklarade SVT Plus bland annat i sitt inslag om tillsynsärendet och citerade Gabriella Fenger-Krog, enhetschef på Konsumentverkets rättsenhet, som förklarade att Fria Tiders agerande var otillbörligt – det vill säga olagligt.
– Vi har gjort bedömningen att marknadsföringen vid Fria Tiders telefonförsäljning kan vilseleda konsumenter och därför är otillbörlig, sade Gabriella Fenger-Krog i inslaget.
Svea hovrätt: Fria Tider agerar korrekt
Men på onsdagen kom en dom från Svea hovrätt där domstolen går på Fria Tiders linje. Därmed faller påståendet från Konsumentverket och Fenger-Krog. Hovrätten konstaterar att det inte föreligger någon skillnad mellan ordet ”uttrycklig”, som Fria Tider använt, och ordet ”otvetydig”, som står i lagen.
”Enligt hovrättens bedömning bör orden ’uttrycklig begäran om att utnyttja ångerrätten’ inte förstås så att konsumenten skulle vara tvungen att använda just ordet ångerrätt i sitt meddelande till bolaget. Att meddelandet ska vara tydligt och inte behöva kompletteras efter ångerfristen ligger i linje med distansavtalslagen och det bakomliggande konsumenträttighetsdirektivet”, förklarar Svea hovrätt i sin dom.
Nyheter Idag har talat med Widar Nord, publisher vid Fria Tider. Han är framför allt kritisk till SVT som varnade för Fria Tider innan saken var rättsligt prövad.
– De är väl ungefär så missunsamma som man kan förvänta sig. Det handlar trots allt om politiska meningsmotståndare längst ut på yttersta vänsterkanten, säger Nord.
Men han är inte bara kritisk till SVT utan även till tingsrättens dom, som nu alltså ändras av hovrätten.
– Jag blev riktigt förvånad när tingsrätten gick på SVT:s linje och faktiskt låtsades att det var så stor skillnad på ordet uttrycklig och otvetydig.