SVT-profilen anklagar M-riksdagsman för förtal: ”Förgiftar samtalsklimatet”

Foto: Youtube/SVT/Twitter
  • Torsdag 3 jan 2019 2019-01-03
E-post 2248

STOCKHOLM Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson delade en artikel från Nyheter Idag om Greta Thunbergs folktomma framträdande på ett klimatmöte i Polen. Det fick SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström att gå i taket. ”Det är tröttsamt med detta osmarta förtal”, rasar hon.

Artikeln som Jan Ericson (M) delat är en av Nyheter Idags artiklar om ett SVT-inslag från när 16-åriga klimatprofilen Greta Thunberg nyligen talade på ett klimatmöte i Katowice, Polen. I inslaget, som visades i SVT Morgon, syns en handfull människor i en sal där stolsraderna gapar tomma. Men när reportern Sara Cosar presenterade inslaget lät det annorlunda.

– Vi följde med henne under en hel dag och hon höll tal inför världsledarna. Det är just det här talet som blivit väldigt spritt, sade Cosar.

Läs mer: SVT svarar om Gretas tal inför tomma stolar: ”Det stämmer”

Läs även: Klimat-Gretas tal ”inför världsledarna” förefaller vara fejk

Erika Bjerström är senior reporter och utrikeskommentator på skattefinansierade SVT och den som gjort inslaget. Nu anklagar hon i en tweet Jan Ericson för förtal. Vidare påstår hon: ”Dina obegripliga konspirationsteorier förgiftar samhällsklimatet.”

Jan Ericson har kommenterat attacken från Bjerström på Twitter:

Reaktionerna på Bjerströms tweets har varit många.

Bland annat har hennes tweet gillats av Ulrika Bergsten, Asienkorrespondent för SVT.

Foto: Twitter

 

Erika Bjerströms påstående om att ”Ingen har påstått att kongressalen var full av åhörare kl 23.00” får svar på tal av flera. Bland annat av Jan Ericsons partikamrat Hanif Bali.

 

Erika Bjerström skriver i ett inlägg att tidpunkt och antal i publiken saknar relevans. Användaren ”Clämenz” håller inte med.

Nyheter Idag söker Erika Bjerström för en kommentar.

Läs även: Kritiseras av Granskningsnämnden för osaklighet om Trump – nu får SVT-reporter doktorstitel i Umeå

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag