Kritiseras av Granskningsnämnden för osaklighet om Trump – nu får SVT-reporter doktorstitel i Umeå

Foto: Twitter/SVT
  • Fredag 19 okt 2018 2018-10-19
E-post 2874

UMEÅ Umeå universitet utnämner Carina Bergfeldt till hedersdoktor och anger som ett skäl att hon ”utgör en motvikt till det nutida fenomenet falska nyheter”. Strax innan själva ceremonin kom det smolk i glädjebägaren – Granskningsnämnden för radio och tv kritiserar i ett beslut Bergfeldt för osaklighet i sin rapportering om Donald Trump.

SVT:s USA-reporter Carina Bergfeldt är en av två hedersdoktorer som promoveras vid Umeå universitet på lördagen. I motiveringen till utnämningen skriver universitetet bland annat:

”Hennes rapporteringar, präglade av hög aktualitet och professionalitet, bidrar på ett utomordentligt sätt till spridande av kunskap om vår samtid och utgör en motvikt till det nutida fenomenet falska nyheter.”

Men alla håller inte med om att Bergfeldts rapportering präglas av ”professionalitet”. Nu kritiseras hon av Granskningsnämnden för radio och tv efter att en privatperson anmält henne för ”osakliga och lögnaktiga påståenden samt smutskastning om Donald Trump.” Granskningsnämnden för radio och tv är en del av , MPRT, Myndigheten för press, radio och tv.

Läs även: Gillade vänsterpartists inlägg på Twitter – SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt i blåsväder

Anmälan gällde ett specifikt inslag från den 12 januari i år där Bergfeldt påstod att Trump infört ”muslimförbud” och att han sagt att det finns fina människor bland nazisterna i Charlottesville.

Granskningsnämnden kritiserar inslaget och skriver:

”Inslaget kritiseras men frias. Det brister i förhållandet till kravet på saklighet.”

Granskningsnämnden kan antingen helt fria, fria med kritik eller fälla ett inslag.

Anmälaren skriver:

”Jag vill anmäla SVT och deras USA-korrespondent Carina Bergfeldt, som systematiskt uttalar sig extremt negativt och partiskt om USA’s president Donald Trump. I ett inslag påstod hon att Trump infört ”muslimförbud”, att det finns ”fina människor bland nazisterna i Charlottesville, att svarta amerikaner som knäböjer under nationalsången är dumma.

Bergfelt bedriver alltså helt öppet opinionsbildning genom sina osakliga och lögnaktiga påståenden samt smutskastning om Donald Trump, vilket strider mot paragraf 13 § i sändningstillståndet. Oavsett vad SVT-anställa anser om olika politiker ska rapporteringen ske SAKLIGT och utan vinklingar eller att personliga åsikter framförs.”

Carina Bergfeldt har en tweet om en man som knäböjer i protest mot Trump som fastnålad tweet högst upp på sitt Twitterkonto.

SVT hävdar i sitt svar till Granskningsnämnden att Carina Bergfeldt talade sanning när hon beskrev det som att Donald Trump sagt att man ska införa muslimförbud, samt att han sagt att det finns fina människor bland nazisterna i Charlottesville. SVT skriver:

”Anmälarna menar att korrespondentens korta exempel på kontroversiella Trump-uttalanden var till innehållet felaktiga eller missvisande. SVT tillbakavisar den kritiken. Det ligger i direktrapporteringens natur att en reporter under pågående direktsändning inte har tid och möjlighet att ordagrant citera varje mening i olika uttalanden, intervjuer, tal etc. Däremot ska naturligtvis även korta och snabba sammanfattningar ha ett representativt och sakligt innehåll, vilket här var fallet.”

Donald Trump har tidigare sagt att USA ska införa ett förbud för muslimer att resa in i USA – något generellt muslimförbud har inte nämnts. Ett förbud för inresa från vissa muslimska länder har sedermera införts bland annat Libyen, Iran och Somalia, dock inte vissa länder som exempelvis Saudiarabien. Två icke-muslimska länder har också satts upp på listan – Venezuela och Nordkorea.

Nyheter Idag söker Carina Bergfeldt och Umeå universitet.

MPRT:s beslut

SVT:s svar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag