Klimat-Gretas tal ”inför världsledarna” förefaller vara fejk

Varken publik eller världsledare syns till i SVTs reportage. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Lördag 29 Dec 2018 2018-12-29
E-post 4506

POLEN SVT följde med Greta Thunberg när hon höll tal inför världsledarna, berättar SVT-journalisten Sara Cosar i ett inslag i SVT Morgon. Men i de bilderna som SVT visar syns varken världsledare eller någon publik till – tvärtom förefaller talet ägt rum inför tomma stolar.

Inför Thunbergs medverkan på klimatmötet i Katowice rapporterade flera medier att 15-åringen skulle tala inför världsledare. ”Greta Thunberg kommer också att tala till världens ledare på klimatmötet i Katowice”, rapporterade exempelvis Aftonbladet på nyhetsplats. Och under fredagens SVT Morgon upprepas påståendet om tal inför just världsledare.

– Vi följde med henne under en hel dag och hon höll tal inför världsledarna. Det är just det här talet som blivit väldigt spritt, säger Sara Cosar som är sociala medier-reporter hos SVT.

Debattören Henrik Alexandersson som tittat på SVTs inslag från Thunbergs tal ”inför världsledare” noterar att talet förefaller ske helt utan publik. I tv-bilderna syns ett halvfullt presidium och i lokalen, där publiken väntas sitta, är det praktiskt taget helt folktomt.

Ej heller syns någon världsledare till i de tv-bilderna som SVT visar. Alexandersson är mycket frågande till SVT:s rapportering i ett blogginlägg där han uppmärksammar saken.

– Är detta något som har arrangerats av Sveriges Television, för att framställa Klimat-Gretas tal till farbröderna som något mer och annat än det verkligen var? frågar han retoriskt.

Ett annat påstående, att Greta Thunberg läst upp sitt tal inför FN:s generalsekreterare António Guterres, är däremot korrekt. Det talet ägde dock inte rum på den plats som SVT visar, utan i vad som förefaller vara ett mindre konferensrum. Talet går att se i en Youtubevideo som laddats upp av PR-byrån bakom Thunbergs klimat-kampanj.

Nyheter Idag söker Sara Cosar på SVT för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag