SVT-reporter: Kan inställd renovering för 15 år sedan vara orsak till skjutningen i Sollentuna?

Foto: Faksimil svt.se
  • Måndag 1 jul 2019 2019-07-01
E-post 7132

När SVT Nyheter i Stockholm söker svar på varför söndagens skjutning i Sollentuna kunde inträffa intervjuar de Anna-Lena Johansson (L), vice ordförande för kommunstyrelsen i Sollentuna. En kvinnlig SVT-reporter frågar politikern om en inställd renovering av Malmvägen för 15 år sedan kan vara en förklaring till skjutningen.

Under den blodiga söndagen inträffade tre skjutningar och två personer dog. Tidigare under dagen har statsminister Stefan Löfven kommenterat händelsen och lovar att de kriminella gängen ska ”knäckas”. Även SVT uppmärksammar händelsen under måndagen och de försöker få svar på orsaken till det dödliga våldet.

I ett klipp som publiceras på SVT:s hemsida intervjuar en reporter politikern Anna-Lena Johansson, vice ordförande för kommunstyrelsen i Sollentuna – den kommun där den första skjutningen inträffade.

– Malmvägen är ett väldigt eftersatt bostadsområde. För 15 år sedan ungefär ställde man in renoveringen av hela Malmvägen. Vad tänker du? Ditt parti var vid makten då? frågar reportern och fortsätter:

– Om ni hade satsat tidigare när de här ungdomarna var små barn, tror du ni hade haft samma problem som idag?

Kommunpolitikern svarar SVT-reportern att de visst vidtagits åtgärder.

– Tidigare var det gångar över Malmvägen som var otrygga. De har tagits bort, liksom gångarna mellan husen.

Kritisk till inslaget

Nyhetsinslaget från SVT har inte gått obemärkt förbi. Facebookanvändaren Bengt Johansson återger intervjun med politikern och riktar skarp kritik mot vad han menar är undermålig journalistik.

”Hur verklighetsfrånvända kan journalister och politiker egentligen bli? Tror de verkligen på fullaste allvar att grov och importerad kriminalitet kan förebyggas med hjälp av renoverade vägar?” frågar Johansson retoriskt.

Och han får medhåll i kommentarsfältet.

”Man tror inte det är sant när man ser nyheter, känns som de spelar upp en fars i tv:n”, skriver den borgerliga samhällsdebattören Jens Kittel.

Även på Twitter uppmärksammas inslaget av Edvin Alam, tidigare engagerad i Moderaterna.

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag