SVT: ”Vi har en oerhörd tur som har en old school socialdemokratisk premiärminister”

Foto: SVT/Nyheter Idag
  • Tisdag 31 mar 2020 2020-03-31
E-post 3883

SVERIGE I ett segment under SVT:s morgonprogram uttalade sig journalisten Andres Lokko som expert på brittisk kultur och jämförde landets coronastrategi med Sverige. Han hyllade Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven – som har lägre förtroendesiffror än Boris Johnson – utan att någon av programledarna Pelle Nilsson eller Carolina Neurath invände. – Vi har en ganska trumpistisk premiärminister i Storbritannien, där tilliten inte är speciellt hög, påstod Lokko.

I SVT:s morgonprogram Morgonstudion drevs på tisdagen tesen med inbjudne kulturjournalisten Andres Lokko att tilliten i Storbritannien under coronakrisen är låg och att den brittiske konservative premiärministern Boris Johnson är en orsak.

Däremot hyllades den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven av Lokko som dock kallade Löfven för ”premiärminister”.

– I det här fallet handlar det om att vi har en tillit. Jag tror att vi har en oerhörd tur som har en old school socialdemokratisk premiärminister just nu. Vi har ändå en tillit till politiker, på ett sätt som britterna till exempel inte alls har möjlighet att ha just nu, sade Lokko samtidigt som programledaren Carolina Neurath hummade instämmande.

Enligt Andres Lokko påminner Boris Johnson om Donald Trump och det är enligt Lokko problematiskt.

– Vi har en ganska trumpistisk premiärminister i Storbritannien, där tilliten inte är speciellt hög.

Men enligt den senaste opinionsundersökningen från Opinium har 55 procent av väljarna i Storbritannien förtroende för Boris Johnson. Förtroendet för Stefan Löfven är 44 procent, enligt SVT/Novus.

 

Vi behöver ditt stöd

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad, och just nu behövs det mer än någonsin.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Finansiering och politisk styrning av SVT

SVT är sedan förra året skattefinansierat, en skatt som totalt drar in cirka nio miljarder kronor till SVT, SR och Utbildningsradion. SVT kallar skatten för avgift.

SVT påstår att man är oberoende men ägs av en stiftelse, Förvaltningsstiftelsen, som kontrolleras av regeringen.

Ledamöterna i Förvaltningsstiftelsens styrelse, ett flertal är nuvarande eller före detta riksdagsledamöter, utses av regeringen.

"En av de viktigaste uppgifterna för stiftelsen är att utse ledamöter i de tre programföretagens styrelser", skriver Förvaltningsstiftelsen på sin hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag