Syrisk familj fick bostäder för 14 miljoner i Nacka – kommer från IS-huvudstaden Ar Raqqah

Ar Raqqah kort innan IS maktövertagande. Foto: Beshr Abdulhadi
Ar Raqqah kort innan IS maktövertagande. Foto: Beshr Abdulhadi
  • Torsdag 21 sep 2017 2017-09-21
E-post 1200

SVERIGE Den syriska storfamilj som Nacka kommun utanför Stockholm satsat 14 skattemiljoner på enbart för bostäder kommer från Islamiska statens inofficiella huvudstad Ar Raqqah. Det kan Nyheter Idag berätta idag.

Uppdatering: Denna artikel har efter att den publicerades kompletterats med mer information från Migrationsverket. Se faktaruta under artikeln.

Skatteverkets folkbokföringsregister registrerade familjen som invandrad till Sverige i omgångar från sista november förra året fram till 21 december. Då hade Syriska demokratiska styrkorna, anförda av den kurdiska YPG-milisen, inlett en offensiv mot IS-huvudstaden.

Familjen består av en 57-årig man, hans tre betydligt yngre fruar och deras sammanlagt sexton barn. Det yngsta barnet är en flicka född i oktober 2014. Föräldrarna har för svenska myndigheter uppgett att flickan, liksom hennes äldre syskon, är född i Ar Raqqah. Även mannen och hans fruar kommer från staden.

I oktober 2014 var Ar Raqqah sedan början av året under IS kontroll och redan under sommaren hade en etnisk rensning av stadens kristna befolkning inletts. Några månader därefter ska mannen i familjen först ha invandrat till Sverige för att ett knappt år senare, under flyktingkrisen, ta hit sin fru och sina barn.

Terrorexperten: ”Anmärkningsvärt”

Att familjen bott i staden medan den varit under IS kontroll är ”anmärkningsvärt” säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till Nyheter Idag.

– Självfallet är det en intressant överlappning i tidsperioden, säger han.

– Det låter konstigt, det låter anmärkningsvärt. Först och främst med individer som gifter sig med informell lagstiftning, sedan vet vi alla att Raqqah varit under IS kontroll under en lång tid.

Samtidigt betonar Ranstorp att det faktum att familjen kommer från Ar Raqqah i sig inte bevisar att familjen har någon koppling till eller sympatier för terrorgruppen:

– Det finns en stor civilbefolkning som levde under det här förtrycket så det går inte att säga att eftersom det var den här överlappningen att det behöver vara något problematiskt.

Ranstorp säger också att han skulle vilja veta mer om vilka kontakter den syriska familjen haft i hemlandet och hur och på vilket sätt man lyckats ta sig till Sverige.

– Gränsen har ju varit stängd, menar han.

Kommunen: ”Vidtagit åtgärder”

När Nyheter Idag ringer upp Nacka kommuns säkerhetssamordnare Jan Landström känner han till den syriska storfamiljen, men inte att den kommer från Ar Raqqah.

Han berättar att kommunen ”vidtagit åtgärder” efter att det kommit fram i media att man köpt bostadsrätter för 14 miljoner åt familjen. Åtgärderna tycks främst syfta till att skydda familjen från uppretade svenskar.

– Vi kan inte gå in på allt som vi gör kring säkerhetsfrågor, men naturligtvis har vi pratat med familjen och informerat dem om vart man vänder sig om det händer saker. V har förberett dem om det eventuellt händer någonting, säger Landström.

En halvtimme senare ringer Landström flera gånger för att försöka komma i kontakt med Nyheter Idag. Han tycks mycket angelägen om att prata med oss. Han undrar om vi vet mer om den syriska familjen och var den kommer ifrån.

– Jag blir ju tvungen att ta reda på mer och börjar med att ringa till dig. Sedan kommer jag ta kontakt med mina kontakter på Säpo, förklarar han.

Precis som Ranstorp betonar Landström att den omständigheten att familjen kommer från Ar Raqqah inte betyder att de är islamister eller sympatiserar med IS.

– Det är ett sammanhang, men det är inget bevis, säger han.

Säpo kommenterar inte

Nyheter Idag har även pratat med Säkerhetspolisen som är mycket förtegna om fallet med den syriska sextonbarnsfamiljen från Ar Raqqah.

– Det är jättesvårt för oss att kommentera enskilda uppgifter och enskilda personer utan att störa vårt operativa arbete. Det är jättesvårt, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säkerhetspolisen till Nyheter Idag.

Hon vill heller inte lämna någon generell kommentar med anledning av Säpos arbete.

– Vi arbetar med det där hela tiden och gör löpande risk och hotbedömningar. Vi följer personer inom de här miljöerna som är brottsaktiva, det är något vi gör hela tiden.

Nyheter Idag har begärt att få ta del av mer information om den syriska familjen från Migrationsverket.

SE ÄVEN: SD: Nacka kommun köper bostäder för 14 miljoner åt man med tre fruar

Faktaruta

57-åringen
2014-12-26 - Ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd
2016-12-01 – Migrationsverkets beslut om att bevilja uppehålls- och arbetstillstånd för tiden från och med 2016-12-01 till och med 2018-01-01
2016-12-21 – Överklagande
2017-01-31 – Migrationsdomstolens dom om att avvisa och avslå överklagandet av Migrationsverkets beslut
2017-03-31 - Migrationsöverdomstolens beslut om att inte meddela prövningstillstånd

Fru nummer 1
2015-10-25 – Ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd
2016-11-21 – Migrationsverkets beslut om att bevilja permanent uppehållstillstånd

Fru nummer 2
2015-10-25 – Ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd
2016-12-06 - Migrationsverkets beslut om att bevilja permanent uppehållstillstånd

Fru nummer 3
2015-10-25 - Ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd
2016-11-21 - Migrationsverkets beslut om att bevilja permanent uppehållstillstånd

Kuriosa

I den växande kurdiska autonoma regionen Rojava i norra Syrien, som Ar Raqqah är på väg att införlivas i i takt med att staden erövras, har polygami kriminaliserats, skrev Kurdish Question förra året.

I Sverige är emellertid månggifte tillåtet om det ingåtts i ett annat land. Skatteverket har exempelvis registrerat den 57-årige syrierns alla tre fruar såsom gifta med honom.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag