Talmannen censurerar protester i Europaparlamentet

Europaparlamentet i Strasbourg | Foto: Wikimedia
  • Torsdag 17 mar 2016 2016-03-17
E-post 491

EU Vissa protester i Europaparlamentets kammare skall inte få visas i dess livesända videoströmmar till media och allmänheten. Det har dess talman nu beslutat.

Det händer att ledamöter av Europaparlamentet håller upp skyltar, har på sig kampanjtröjor och på andra sätt protesterar under plenum i Europaparlamentet. Även om han inte kan stoppa protesterna, så vill talmannen att detta inte skall visas för allmänheten. Därför har han beordrat att de kameror som filmar förhandlingarna skall vändas bort när protester sker. Han vill även minska antalet fotografer i sessionssalen.

Bloggen Granskning.eu kan även berätta att det bara är vissa upptåg som kommer att censureras. ”Men det finns en gränsdragning och ageranden som måste tillåtas, till exempel när Frankrikes dåvarande president Chirac höll tal i EU-parlamentet 1995 protesterade många EU-parlamentariker mot de franska kärnvapenprovsprängningarna. Den rätten måste de ha i demokratins namn.”

Resultatet av denna selektiva censur kommer att bli att väljarna inte längre får se allt vad deras folkvalda representanter i Europaparlamentet har för sig. Granskning.eu kommenterar:

– Vad talman Schulz nu försöker göra är helt en censuråtgärd. Han försöker att försköna verkligheten i EU-parlamentet enligt en mall som passar honom.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag