Terrormisstänkte Akilov åtalas: Här är hans sökhistorik

Poliser på Drottninggatan efter attacken. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 30 jan 2018 2018-01-30
E-post 120

STOCKHOLM Jihad, självmordsattentat, gay club, och ångbåten Mariefred – den åtalade uzbeken Rakhmat Akilovs internethistorik beskrivs i åklagarens stämningsansökan, som Nyheter Idag har tagit del av.

Rakhmat Akilov åtalades på tisdagen för det terrordåd han redan har erkänt sig skyldig till – lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april 2017. Det var det blodigaste terrordådet hittills i Sverige. Fem personer dog och ett tiotal skadades när gärningsmannen mejade ner folk med en lastbil på Drottninggatan i centrala Stockholm.

På tisdagen väcktes åtal mot honom för bland annat terroristbrott och försök till terroristbrott. På en presskonferens i polishuset i Stockholm framgick det att utredningen har varit omfattande, med bland annat tusentals intervjuer. 155 brottsoffer är målsägande i rättegången.

Akilovs motiv var, enligt Hans Ihrman, förundersökningsledare och vice chefsåklagare, att straffa Sverige för att landet deltar i den globala koalitionen mot Islamiska staten, IS. Stämningsansökan visar att Akilov svor trohetsed till IS före dådet.

Den misstänkte har också planerat dådet i flera månader. Bevisningen mot Akilov består bland annat av chattkonversationer och flera videofilmer där han svär trohet till IS.

Nyheter Idag har tagit del av stämningsansökan som listar en rad webbsidor som Akilov har besökt. Däribland ett flertal propagandavideor för IS. Vid ett tillfälle har han lyssnat på en talare som pratar om motsägelser mellan demokratins lagar och Guds lagar.

Han har också lyssnat på tal angående plikten att utföra jihad och användning av bilar för självmordsattentat.

När Akilov sökte efter potentiella mål för terroristangrepp googlade han på ”gay club” och ”gay club in Stockholm”. Det verkar också som att han funderade på att slå till mot en båt – han gjorde sökningar på bland annat Waxholmsbolaget och ångbåten Mariefred.

Han valde dock till slut att utföra dådet med en stulen lastbil. Den 6 april, dagen före dådet, försökte han via Google translate översätta ”ut, kom ut ur bilen, hoppa ut ur bilen, om du inte vill dö, ut ur bilen om du inte vill dö, kom ut eller du dör”.

Några dagar tidigare läste han en artikel om att Sverige skärpt lagstiftningen mot terrorism, samt en annan artikel om att Sverige skulle utvisa 80 000 flyktingar.

Stämningsansökningen visar att han googlade olika typer av kemikalier för bombtillverkning – exempelvis aceton, svavelsyra och ammoniumnitrat. Efter sin vansinnesfärd längs Drottninggatan åstadkom han en explosion i lastbilens förarhytt. Bombanordningen bestod av fem butangasbehållare, skruvar, knivblad och andra små metallföremål.

– Mitt mål är att han aldrig mer ska kunna röra sig fritt i vårt samhälle, sade åklagare Hans Ihrman under presskonferensen på tisdagen.

Akilov kommer från Uzbekistan och sökte uppehållstillstånd i Sverige 2014, men fick avslag. Han vägrade dock att lämna landet frivilligt, och polisen klarade inte av att hitta honom.

+PLUS Här är åklagarens stämningsansökan mot terrormisstänkte Akilov

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag