Tickande migrationsbomben: Sveriges anhöriginvandring tredje störst i EU
SVERIGE Sveriges anhöriginvandring 2019 var tre gånger större än EU:s genomsnitt. Detta trots att Sverige med den tillfälliga migrationslagen sägs ha lagt sig på ”EU:s miniminivå”. Det visar en genomgång av Svenska Dagbladet.
Till följd av migrationskrisen 2015 införde regeringen en tillfällig lag med syftet att anpassa Sveriges asylregler till vad som har kallats ”EU:s miniminivå”. I praktiken ligger dock Sverige över EU:s genomsnitt när det kommer till både asylinvandring och anhöriginvandring.
SvD:s genomgång av statistik från Eurostat visar att Sverige gav drygt 6 000 asylsökande uppehållstillstånd i första instans år 2019. Det var färre än EU-snittet i absoluta tal, men i relation till sin befolkning låg Sverige en bit över snittet.
När man tittar på anhöriginvandringen ligger dock Sverige i EU-ländernas toppskikt både relativt och i absoluta tal.
Med omkring 49 000 anhöriginvandrare var det bara de betydligt större länderna Tyskland, Spanien, Italien och Frankrike som tog emot fler. I relation till befolkningen toppades Sverige endast av ministaterna Lichtenstein och Luxemburg.
Den stora anhöriginvandringen kan kopplas till att Sverige tog emot ett stort antal asylsökande under åren 2015 och 2016 – bara Tyskland tog emot fler. Nu är det alltså asylmigranternas familjer som söker sig till Sverige.
Siffrorna visar antal invandrare per 100 000 invånare.
Familjeinvandring
Sverige: 478
EU-genomsnittet: 158
Asylinvandring
Sverige: 59
EU-genomsnittet: 43
Arbetskraftsinvandring
Sverige: 206
EU-genomsnittet: 233
En som har reagerat på SvD:s artikel är SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Trots den bild som Socialdemokraterna desperat försöker prångla ut, att Sverige minsann har en stram migrationspolitik, så ligger vi alltjämt i topp i Europa. Sverige konstateras åter vara (s)ämst i klassen när det gäller att ta ansvar och bygga ett starkt och välmående samhälle.
— Jimmie Åkesson (@jimmieakesson) February 17, 2021
Åkessons partikollega Jonas Andersson slår fast att ”Sverige är fullt”.
Verkligheten i Sverige är en mycket extrem invandringspolitik, trots regeringens påståenden om motsatsen – dessa dimridåer och lögner. Vi behöver få på plats en tydlig återvandringspolitik, nu! Sverige är fullt. https://t.co/nERxyXsrxO
— Jonas Andersson (@JonAndSD) February 16, 2021
Nationalekonomen Tino Sanandaji kommenterar på Facebook:
”Nu vet ni vad EU:s lägstanivå betyder: att ta emot 3 gånger fler i relation till folkmängd än övriga Norden och övriga Europa, men ge väljare sken att man stängt gränsen och att diskussion om invandring därför är onödig.”
Läs även: Gymnasielagen: Så många har hittills fått beslut om att lämna Sverige