Tickande migrationsbomben: Sveriges anhöriginvandring tredje störst i EU

Genrebild. Migranter tar sig över gränsen mellan Serbien och Ungern 2015. Bild: Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 17 feb 2021 2021-02-17
E-post

SVERIGE Sveriges anhöriginvandring 2019 var tre gånger större än EU:s genomsnitt. Detta trots att Sverige med den tillfälliga migrationslagen sägs ha lagt sig på ”EU:s miniminivå”. Det visar en genomgång av Svenska Dagbladet.

Till följd av migrationskrisen 2015 införde regeringen en tillfällig lag med syftet att anpassa Sveriges asylregler till vad som har kallats ”EU:s miniminivå”. I praktiken ligger dock Sverige över EU:s genomsnitt när det kommer till både asylinvandring och anhöriginvandring.

SvD:s genomgång av statistik från Eurostat visar att Sverige gav drygt 6 000 asylsökande uppehållstillstånd i första instans år 2019. Det var färre än EU-snittet i absoluta tal, men i relation till sin befolkning låg Sverige en bit över snittet.

När man tittar på anhöriginvandringen ligger dock Sverige i EU-ländernas toppskikt både relativt och i absoluta tal.

Med omkring 49 000 anhöriginvandrare var det bara de betydligt större länderna Tyskland, Spanien, Italien och Frankrike som tog emot fler. I relation till befolkningen toppades Sverige endast av ministaterna Lichtenstein och Luxemburg.

Den stora anhöriginvandringen kan kopplas till att Sverige tog emot ett stort antal asylsökande under åren 2015 och 2016 – bara Tyskland tog emot fler. Nu är det alltså asylmigranternas familjer som söker sig till Sverige.

Eurostats siffror

Siffrorna visar antal invandrare per 100 000 invånare.

Familjeinvandring

Sverige: 478
EU-genomsnittet: 158

Asylinvandring

Sverige: 59
EU-genomsnittet: 43

Arbetskraftsinvandring

Sverige: 206
EU-genomsnittet: 233

En som har reagerat på SvD:s artikel är SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

 

Åkessons partikollega Jonas Andersson slår fast att ”Sverige är fullt”.

 

Nationalekonomen Tino Sanandaji kommenterar på Facebook:

”Nu vet ni vad EU:s lägstanivå betyder: att ta emot 3 gånger fler i relation till folkmängd än övriga Norden och övriga Europa, men ge väljare sken att man stängt gränsen och att diskussion om invandring därför är onödig.”

Läs även: Gymnasielagen: Så många har hittills fått beslut om att lämna Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag