Tidigare ledare för skandalomsusad moské döms för våldtäkt

Råby moské. Bilden är ett montage.
  • Fredag 5 jul 2019 2019-07-05
E-post 681

VÄSTERÅS Ett ouppklarat våldtäktsfall fick nytt liv när det gjordes en ny slagning i dna-register ett par år senare. Plötsligt var den okände våldtäktsmannen identifierad, och det visade sig att vara ordföranden för en moské som i en omfattande artikelserie i VLT pekats ut som ett nav för den salafistiska rörelsen.

I slutet av oktober 2016 var kvinnan på ett uteställe med en kollega. De kom ifrån varandra, och det sista hon minns därifrån är att hon stod i baren med en drink. Nästa minnesfragment är att hon vaknar i en bil med en man och en annan kvinna. När den andra kvinnan klivit ur bilen börjar mannen ta på henne mellan benen, och hennes nästa minne är hur hon vaknar upp i en säng med mannen över sig. Senare blir hon avsläppt på den adress där det var meningen att hon skulle tillbringa natten. Då är hennes kläder trasiga och hon saknar sin ena sko. Det är kallt och det regnar.

Hon visste inte vem som hade våldtagit henne, och hon misstänker att hon blev drogad på utestället hon besökt under kvällen. En mätning av alkoholhalten i urinen dagen därpå visade att hon inte kan ha varit kraftigt alkoholpåverkad.

Hon polisanmälde våldtäkten några månader senare, men förundersökningen lades ned i brist på spaningsuppslag. Gärningsmannen hade efterlämnat sperma på kvinnans trosor, men en slagning i dna-register gav ingen träff. På våren 2019 gjordes en ny automatisk sökning, och den här gången blev det träff. Sperman visade sig komma från Khaled El Awad, ordförande för Västerås moské i Råby, även kallad Råby moské.

El Awad nekar till brott och beskriver i tingsrätten ett annorlunda händelseförlopp som kortfattat går ut på att kvinnan hoppade in i hans bil och senare ville ha sex med honom utomhus. Han menar dock att det aldrig förekom någon penetration och därmed inte rörde sig om ett regelrätt samlag.

Tingsrätten konstaterar att hans berättelse är långt mer detaljerad än kvinnans, men också att han flera gånger, både i förhör och vid rättegången ändrat sina uppgifter eller gjort olika tillägg. När uppgifter kunnat kontrolleras, exempelvis hur vädret var den aktuella kvällen, är hans uppgifter uppenbart oriktiga. I domen anges att ”Sammantaget anser tingsrätten att hans uppgifter får anses vara sådana att de bör lämnas utan avseende vid bedömningen i detta mål.”

Kvinnans berättelse får å andra sidan stöd av de vittnen hon var i kontakt med kort efter händelsen, och hon har stått fast vid de uppgifter hon lämnade redan den första natten efter händelsen.

Khaled El Awad döms till två års fängelse och han skall betala skadestånd till kvinnan om 105 000 kronor.

Inte vilken moské som helst

Under våren 2017 genomförde Vestmanlands Tidning, VLT, en granskning av Råbymoskén och fann flera kopplingar till salafister. Den dåvarande imamen i moskén, Fekri Hamad, sitter just nu i förvar hos Säpo, liksom Gävleimamen Abo Raad, som även han vid ett flertal tillfällen predikade i Råbymoskén. Tillsammans med dessa två gjorde moskéns ordförande Khaled El Awad även ett misslyckat försök att ta över stora moskén i Eskilstuna med hjälp av pengar från Saudiarabien.

Läs även: Grattis Löfven: Utvisning av radikale imamen Abo Raad kan bli fråga för regeringen

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag