Tiotals döda i massakrer i USA

Genrebild. Foto: Scott Davidson (CC BY 2.0)
  • Måndag 5 aug 2019 2019-08-05
E-post 2

USA På mindre än 24 timmar skakades USA av två masskjutningar under helgen. Enligt medieuppgifter hade den ene skytten publicerat ett rasistiskt manifest på nätet medan den andre röstade på Demokraterna och förespråkade socialism.

På lördagsmorgonen skedde den första skjutningen i staden El Paso vid gränsen till Mexiko. 20 personer dödades och åtminstone 26 skadades när gärningsmannen öppnade eld vid ett populärt shoppingområde, rapporterar CNN.

Enligt El Pasos polischef kunde den misstänkte, en 21-årig man vid namn Patrick Crusius, gripas drygt 100 mil från brottsplatsen. Enligt polisen har Crusius publicerat ett fyrsidigt dokument på nätet där han uttrycker rasistiska åsikter.

Inom 13 timmar efter El Paso-skjutningen skedde nästa attack i staden Dayton i Ohio. Skjutningen ägde rum i ett område med många barer och nattklubbar. Nio personer ska ha dödats – inklusive gärningsmannens egen syster – och åtminstone 27 skadats.

Den misstänkte, 24-årige Connor Betts, sköts sedan ihjäl i en konfrontation med polisen. Sajten Heavy rapporterar att man har identifierat Betts Twitterkonto och hunnit gå igenom det innan det stängdes ned. Där uttryckte han bland annat stöd för den demokratiska presidentkandidaten Elizabeth Warren, samt besvikelse över valutgången 2016.

Connor Betts ska även ha skrivit: ”Jag vill ha socialism, och jag tänker inte vänta på att idioterna till slut kommer till insikt”. Motivet till hans dåd är dock ännu oklart.

På Twitter kommenterar profilen Therese Verdun de uppgifter som kommit fram om de båda misstänkta gärningsmännen.

President Donald Trump skriver att hans tankar går till offren i de två masskjutningarna.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag