Tobias Andersson (SD): Nätjättarna kan inte tillåtas censurera den politiska debatten
Den senaste tiden har en debatt pågått om nätjättarnas inflytande på det politiska samtalet. Tobias Andersson (SD) har tidigare själv fått sitt Instagramkonto avstängt efter ett islamkritiskt inlägg. Nu menar han att det krävs tydlig reglering av hur nätjättarna får behandla sina användare för att undvika påverkan inför valet 2022.
Efter att Donald Trump fick sitt Twitterkonto nedstängt efter stormningen av Kapitolium har debatten rasat om hur stor makt nätjättarna ska ha att deplattformera och censurera sina användare.
Läs mer: Trump permanent avstängd från Twitter: ”Risk för ytterligare uppvigling till våld”
Men även innan deplattformeringen av Trump diskuterades nätjättarnas censur av dess användare i USA. Däribland efter att NY Post publicerat och delat avslöjanden om Joe Bidens son Hunter Biden och hans utländska affärer vilket fick Twitter att låsa NY Posts Twitterkonto så att de inte kunde använda det, något som bland annat Daily Mail har rapporterat om.
I Sverige har riksdagsmannen Tobias Andersson (SD) skrivit en interpellation om nätjättarnas påverkan på det politiska samtalet.
I interpellationen skriver han bland annat:
”Så länge ens egna åsikter, vänner och partikamrater inte drabbas är det lätt att uppskatta censur av andra. Det är dock en direkt ohållbar hållning för en vän av demokrati i allmänhet och yttrandefrihet i synnerhet. Därför motsätter jag mig nätjättarnas censur av såväl partikamrater som mina politiska motsatser – rent principiellt. Risken att företrädare för Amanda Linds parti censureras ter sig liten i nuläget.”
Han ser tydliga exempel på nedstängningar av svenska konton liknande den med NY Post.
– Jag tycker vi redan sett det gå åt det hållet i Sverige. Redan nu i Sverige har mitt Instagramkonto försvunnit efter en islamkritisk post, säger han till Nyheter Idag.
Inlägget som Andersson syftar på innehöll en kritisk text om demonstrationen utanför Frankrikes ambassad i Stockholm där ett fyrtiotal muslimska män protesterade mot den franske presidenten Macrons skärpta ton mot islamister.
Läs mer: Fredagsbön utanför franska ambassaden: Håna Muhammed borde vara olagligt
Enligt Andersson var hans konto helt borta och fanns inte när man försökte söka på namnet.
– Hade jag inte haft ämbetet jag har så hade jag aldrig fått tillbaka det igen. Där lyckades vi som parti ligga på tjänstemän inom Facebook som själva sa att det skett ett misstag. Hade det skett mitt i en valrörelse hade det kunnat vara en ödesfråga.
I Spanien fick det spanska högerpartiet Vox sitt Twitterkonto tillfälligt nedstängt bara några veckor före det regionala valet i Katalonien. Tobias Andersson ser det inte som osannolikt att det också skulle kunna drabba ett svenskt parti.
– Det har drabbat företrädare för ett svenskt parti och är inte osannolikt att det skulle ske med konton som tillhör partier inför ett val här med.
Läs mer: Twitter stängde av spanskt högerparti
Vad säger du till dem som hävdar att exempelvis Twitter är ett privat företag som får göra som de vill?
– Det är ju en intellektuellt ohederlig argumentation. Andra privata företag får inte göra vad de vill. Om Preem fick göra som de ville hade de byggt ut ett oljeraffinaderi i Lysekil, och Statoil hade sluppit skadestånd om de nekat romer från att hyra bilar. Postnord får heller inte neka att dela ut post till personer som de inte gillar.
I en debattartikel i DN skriver SD att det enda innehållet som ska tas bort från internet är det som tydligt bryter mot lagen. Varför då?
– Det bygger på att så fort man säger att även annat innehål ska tas bort blir det en gråzon. Det blir svårt att göra en gränsdragning och kommer innebära att nätjättarna tar bort mer än vad som går emot lagen. I längden kommer det innebära att mer försvinner än vad som är olagligt.
Läs mer: SD: ”Enbart olagligt innehåll ska raderas från sociala medier”