Tonåring åtalas för attack mot Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 22 aug 2019 2019-08-22
E-post 730

MARIESTAD När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var på väg att lämna ett väljarmöte i Mariestad den 23 maj exploderade en smällare intill hans bil. Nu åtalas en pojke i övre tonåren för ofredande.

Enligt åtalet kastade tonåringen smällaren mot den bil som Jimmie Åkesson befann sig i, varpå sprängpjäsen detonerade med ett högt ljud. Ingen kom till skada i incidenten och Åkesson åkte direkt vidare till sitt nästa torgmöte.

Sedermera kom en pojke i tonåring att bli misstänkt för brottet. I förhör berättar han att han kom till torgmötet med några vänner.

– Vi kollade på den där Jimmie Åkesson, han som är rasist, SD:aren, säger han.

– Han är halvt rasist, han vill inte att invandrare ska komma in. Om du läser på hans Instagram, tydligen är det bara invandrare som våldtar. Han säger att det är mest invandrare som våldtar, han säger att det är mest invandrare som kastar sten mot polisen och att det är mest invandrare som begår brott.

Enligt tonåringen hade Åkesson och hans livvakter ögonen på honom:

– Jimmie och hans vakter tittade på mig och mina blattekompisar, de borde ha tittat på alla.

Polisen frågar pojken hur han brukar reagera när han blir arg.

– Brukar slå folk, om poliserna inte varit där hade jag slagit sönder Jimmie Åkesson, svarar han.

Tonåringen förnekar brott och säger att det var någon annan som kastade smällaren. Flera vittnen har dock pekat ut honom som den skyldige.

– Folk snackar skit om mitt gäng. Hur kan de peka ut mig när alla hade åtdragna huvor? De är rasistsvin allihopa, säger pojken.

Enligt honom skulle hans ”blattekompisar” utsätta Jimmie Åkesson för något värre om han valde att komma tillbaka till Mariestad.

Stöd Nyheter Idag

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet. Bli PLUS-medlem och stöd vårt arbete!

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera på Nyheter Idag, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag