Tonårspojke skickade falskt bomblarm till skola: ”Prank som blev fel”

Genrebild. Foto: Max Fleischmann/Unsplash
  • Lördag 3 jun 2023 2023-06-03
E-post 0

UPPSALA En fredag i november ville en 16-årig pojke i norra Sverige spela sin kompis i Uppsala ett spratt. Han skickade då ett mejl till kansliet på kompisens skola om att denne skulle ta med sig en bomb på måndagen, vilket ledde till att polis ryckte ut i onödan.
– Det var ett prank som blev fel, säger pojken i förhör.

Tidigt på måndagsmorgonen lästes mejlet av en administratör på skolan. Hon blev genast orolig och kontaktade omedelbart rektorn som i sin tur ringde polisen.

Efter att ha kallat in den utpekade eleven – som vi kan kalla för ”Filip” – till förhör visade sig bombhotet snabbt vara falskt och Filip ställde sig helt oförstående till anklagelserna.

I förhör avfärdar dessutom vänner till Filip sanningshalten i mejlet.

– Filip är bara en helskön grabb. Det är inte likt honom, han skulle inte göra någonting sånt. Det måste vara någon som inte känner oss som skulle göra ett dåligt skämt, säger en av vännerna.

Misstankar riktades därefter mot en 16-årig kompis till Filip hemmahörande i en kommun i norra Sverige. Detta efter att Filip fått höra namnet på den mejladress som användes för att skicka mejlet, som innehöll namnet på en känd svensk artist och en term som artisten brukar använda.

– Jag vill inte peka ut någon men med anledning av mejladressen så tror jag att det är han, säger Filip i förhör.

Efter ett första förhör hörde Filip av sig till den 16-årige pojken och frågade om det var han som hade mejlat skolan. 16-åringen erkände då omedelbart och skickade dessutom en bild på mejlet.

I förhör medger tonåringen även handlingen för polisen.

– Det var fredagen innan skolan fick mejlet som jag skrev det. Jag var väldigt trött och tänkte inte klart. Vi satt och pratade med varandra och jag bara skrev det. Skulle inte ha hänt om jag var pigg och tänkte klart, säger han.

– Det var ett prank som blev fel. På måndagen bad jag om ursäkt till Filip för att jag hade skickat mejlet.

16-åringen erkänner brott och säger att han godtar strafföreläggande. Pojken har ett svenskt namn.

Läs även: Misstänkta människorovet av kvinnomisshandlaren ”Blattelito” – nu utreds falsklarm

Läs även: Kvinna döms till fängelse för falska våldtäktsanklagelser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag