Transkampanjen: Pojkar kan också få mens

Foto: Ted Eytan/Flikr
  • Torsdag 20 Dec 2018 2018-12-20
E-post 966

STORBRITANNIEN En rättvisekampanj för transsexuella har fått brittiska skolor att installera sanitetsbehållare för menstruationsbindor även på pojkarnas skoltoaletter. Menstruation måste förknippas med alla kön enligt kampanjen, skriver The Telegraph.

Brighton och Hoves stadsfullmäktige uppmanar nu skollärare att inkludera kampanjbudskapet i barnens sexualundervisning för att bekämpa stigmatisering kring transsexuella personers menstruation. Installationen av sanitetsbehållarna på pojktoaletterna en del av den normaliseringsprocess som är nödvändig för att stävja stigmat förknippat med transpersonernas menstruation.

”Genom att uppmuntra effektiv utbildning kring menstruation och pubertet hoppas vi att minska stigmatiseringen och säkerställa att inget barn eller ung person vid behov av menstruationsprodukter skäms för att efterfråga dessa – såväl under som efter skoltid… Det är vår övertygelse att alla könstillhörigheter kan tala och lära sig om menstruation gemensamt. Vi känns vid det faktum att vissa människor som har menstruation är trans eller icke-binära.”

Den brittiska kolumnisten och mediepersonligheten Katie Hopkins ordleker med pronomen på Twitter i reaktion till påståendet om att pojkar kan få mens.

Undervisning och språk ska anpassas för att inkludera alla könstillhörigheter, kulturer, trosövertygelser, och sexuella läggningar. Kampanjen ger även exempel på hur man kan uttrycka sig inkluderande kring menstruation med språkexempel, som ”flickor och kvinnor och andra som har menstruation.”

Brighton och Hoves stadsfullmäktige har även utvecklat ett arbetsverktyg för att underlätta för lärarna i kommunens skolor att med större känslighet bemöta elever som identifierar sig som transpersoner.

Arbetsverktyget uppmanar lärarna att vara respektfulla och inkluderande i sitt bemötande av transsexuella elever. Verktyget påminner även läraren om att det kan räknas som trakasserier att avsiktligen underlåta att tilltala en elev vid dess föredragna pronomen. Man uppmanar även till att eleverna ska kläs i en könsneutral skoluniform så att alla barnen känner sig inkluderade och för att stävja mobbing.

Enligt David Davies – ledamot för Storbritanniens konservativa parti Tories – är det ”vansinne” att lärare undervisar eleverna att även pojkar kan menstruera.

”Menstruation är svårt nog för barn i den åldern att lära sig. Inkluderas idén om att flickor som tror att de är pojkar också menstruerar kommer detta bara skapa förvirring hos eleverna, säger han till tidningen Daily Mail.

Framstående brittiska läkare förordar ändå att skolor inkluderar undervisning kring HBT-frågor till grundskoleelever. Brittiska motsvarigheten till Svenska barnläkarföreningen – Royal College of Paediatricians and Child Health – gick tidigare under året ut med en uppmaning till lärarkollegiet att utvidga handledningen i sexualundervisningen och att en sådan utvidgning dessutom kommer att vara obligatorisk från och med år 2022.

Redan nu har den brittiska regeringen lagt fram ett utkast som rekommenderar att brittiska skolor ska ha självbestämmande om hur de ska hantera HBT-frågor och hur de säkerställer en medvetandegörande och åldersanpassad undervisning.

Läs även: Lisette tvingade pojkvännen Niklas gå med mensblodad binda i 24 timmar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag