Trollhättan: Rita Svensson (fd L) berättar om busskorten och varför hon lämnade politiken

Rita Svensson Foto: Privat/Google
  • Måndag 12 okt 2020 2020-10-12
E-post 206

TROLLHÄTTAN Förra L-politikern Rita Svensson har fått ta emot mycket hårda ord och anklagelser om hyckleri efter att hon i en intervju i Aftonbladet kritiserar att problemskolan Kronan läggs ner och eleverna skickas till bättre skolor. Nu bemöter Rita Svensson kritiken i en intervju med Nyheter Idag och berättar att man också startat en namninsamling för att stoppa det man menar är ett övergrepp från politiker.

I Aftonbladets artikel uttalar sig Rita Svensson, som har arabiska rötter från Libanon, och hennes man.

– Man lägger ner en fin skola som Kronan och skickar dem till redan trångbodda skolor. Vad menar man konkret kommer bli bättre för Kronans barn? Är enda syftet att de ska få träffa svenska barn? Vi anser att hela förslaget bör förkastas, säger Rita Svensson.

– Hela förslaget är en statssocialistisk idé, säger hennes man Johan Svensson.

Fram till 2018 var Rita Svensson lokalpolitiker för Liberalerna. I en artikel på SVT:s hemsida från 2016 föreslår hon busskort för att elever lättare ska kunna gå på andra skolor och bryta segregering. Kritiker på sociala medier menar att detta är ett bevis på att Svensson hycklar, att det är ett utslag av ”NIMBY” (Not in my backyard, det vill säga att vara för något så länge man själv inte påverkas).

Nyheter Idag tog kontakt med Rita Svensson. Hon förklarar att busskorten var en fråga som Moderaterna hade drivit sedan tidigt 10-tal. När Alliansen skulle lägga en gemensam budget var det en av frågorna som M fick med sig.

– Jag har varit emot det. Men i en hel kommunal budget måste man enas. Då släppte jag den frågan mot att jag fick mer pengar till att täcka underskottet i utbildning och i äldreomsorg, säger Rita Svensson till Nyheter Idag.

Kritiken och mycket hårda ord har på sociala medier riktats mot Rita Svensson, kritikerna menar att hon skulle ha ändrat sig när hon själv drabbats av en misslyckad integration.

”Hon är urtypen för den goda människan som älskar att stå på barrikaderna, men vrålar NOT IN MY BACKYARD när skiten träffar fläkten!!”

”Självgodhetens apostlar är stor del av problemet”

”Det är fan hemskt hur korttänkta liberaler är…. allt är okey bara det inte gäller sin egna lilla bubbla.
Vilken hycklande jävla fi**a!”

Rita Svensson säger till Nyheter Idag att det inte alls stämmer. Hon säger att hon genom åren lagt många förslag för att förändra Kronan. Men att alla röstats ner.

– Den sista motion jag lade innan jag slutade 2018 handlade om Kronan och att man skulle lägga Kronan på privat entreprenörskap. Då föreslog jag att man skulle ta in Engelska skolan. För det fanns någon annan kommun i Sverige som hade gjort det. De hade fått ett jättebra resultat genom att göra den förändringen. Jag gjorde verkligen allt jag kunde, säger Rita Svensson.

Motionen avslogs slutgiltigt sommaren 2019.

– Politik är inget för mig. Därför jag har valt att sluta. Att man måste jämka med och fatta beslut som man inte håller med om bara för att få igenom andra saker. Jag klarar inte av det, säger Rita Svensson.

Hon berättar för Nyheter Idag att hon ändå valt att engagera sig i skolfrågan. Nu har en namninsamling startats för att förhindra det man menar är ett övergrepp från politiskt håll.

Rita Svensson har också skrivit ett öppet brev till kommunen. Där berättar Rita Svensson bland annat om varför hon valde att lämna politiken.

”Jag lämnade politiken för att jag tyckte att den är oärlig och full med förutfattade meningar. Under mina år i fullmäktige så har jag stämplats som rasist och främlingsfientlig; enbart för att jag väljer att alltid prata öppet om samhällsproblem.

Jag lämnade också politiken för att inte förlora min familj som har år efter år fått elaka meddelanden och brev om vilken ful människa jag är och hur jag hatar invandrare.

Sist men inte minst lämnade jag politiken för att jag gör bättre nytta på den ’civila’ sidan. När ni andra var upptagna med era möten valde jag att fortsätta träffa varje familj/individ som tog kontakt med mig och ville ha min hjälp eller råd.”

Läs mer: Rita Svensson (fd L): Jag stämplades som rasist

Vi behöver ditt stöd

Hej. 

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag