Trots livsfarliga bilsläpningar – gärningsmännen får behålla körkorten

Två av de dömda samt en av målsägarnas skador (i mitten). Foto: Polisens förundersökning
  • Måndag 5 mar 2018 2018-03-05
E-post 764

MALMÖ Tre män har dömts för de uppmärksammade bilsläpningarna i Malmö och Lund. Straffet blir samhällstjänst och böter – men de får behålla körkorten.

Männen dömdes i fredags för att vid flera tillfällen ha stannat med bilen för att fråga förbipasserande om vägbeskrivning. Sedan har de tagit tag i personerna samtidigt som bilen körts iväg. Målsägarna släpades då efter bilen och ådrog sig skador.

Nu visar det sig att de dömda gärningsmännen – Alain Markenbjörk, Azur Basic och Franz Philip Bilel Said Schäfer, samtliga födda 1998 – kan få behålla körkorten då deras brott inte räknas som trafikbrottslighet.

– Det är bara enklare bedömda trafikbrott som rattfylleri och fortkörning där polis och åklagare kan besluta om att omhänderta körkortet, säger Carin Engman, verksamhetsspecialist på Transportstyrelsen, till Sydsvenskan.

Kammaråklagare Fredrik Jönsson, som väckte åtal mot männen, vill inte ge någon särskild kommentar till saken.

– De har sina körkort kvar per idag men det kan bli så att det blir en prövning av länsstyrelsen om de får behålla dem. Eller rättare sagt, de förlorar inte sina körkort per automatik, säger Fredrik Jönsson till Nyheter Idag.

Läs även: Böter och samhällstjänst straffet för livsfarliga bilsläpningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag