Trump överväger att terroriststämpla Antifa

Bild: Shealah Craighead/ Carptrash
  • Måndag 29 jul 2019 2019-07-29
E-post 1129

USA:s president Donald Trump överväger att terroriststämpla vänsterorganisationen Antifa. Utspelet kommer efter att ett förslag om att terroriststämpla Antifa lagts fram av senator Ted Cruz, som Trump besegrade i primärvalet 2016.

I ett inlägg på Twitter skriver Trump att han överväger att terrorist-stämpla Antifa, som han kallar för ”de fega radikala vänster-dårarna som går omkring och slår (endast icke-våldsamma) människor i huvudet med baseballträn”.

Även det latinamerikanska gatugänget MS-13, som uppmärksammats för flera blodiga mord i USA, kan komma att terroriststämplas, enligt presidenten.

Antifa-rörelsen i USA är inspirerad av liknande rörelser i Europa, som svenska AFA, och har blivit allt mer aktiva sedan Donald Trump valdes till USA:s president år 2016.

Organisationen har bland annat uppmärksammats för sin inblandning i kravallerna i Berkeley i februari 2017 som riktade sig mot ett föredrag av högerprofilen Milo Yiannopoulos, som ställdes in på grund av upploppet.

Antifa var också inblandade i Charlottesville-kravallerna i augusti samma år, då en vänsteraktivist blev ihjälkörd av en högerradikal demonstrant.

Läs även: Journalist misshandlad av Antifa under antifeministisk demonstration

Nyligen har organisationen uppmärksammats på grund av överfallet på journalisten Andy Ngo, som misshandlades av Antifa-sympatisörer med slag, sparkar och föremål när han bevakade en högerradikal demonstration i Portland.

Ngo blev inlagd på sjukhus efter överfallet, där det bland annat konstaterades att han fått en hjärnblödning.

Tidigare i juli har den republikanske senatorn Ted Cruz, som Trump besegrade i det republikanska primärvalet 2016, tillsammans med senator Bill Cassidy föreslagit att Antifa fördöms och klassas som en terrorist-organisation.

Enligt Cruz består Antifa av ”hatiska, intoleranta radikaler som bedriver sin extrema agenda genom aggressivt våld”.

– Gång efter gång har deras handlingar bevisat att deras huvudsakliga ändamål är att skada dem som motsätter sig deras åsikter, sade Cruz.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag