Trump skickar militär till mexikanska gränsen: ”Ingen kommer in”

Foto: Flickr/Gage Skidmore
  • Torsdag 1 Nov 2018 2018-11-01
E-post 21

USA President Donald Trump skärper tonen mot den karavan av migranter som är på väg upp genom Mexico mot den amerikanska gränsen. Han har beordrat in drygt 5 000 soldater för att hålla gränsen och fler är aktuella. – Ingen kommer in, sade Trump inför media på onsdagen.

Pentagon har redan börjat skicka 5 200 soldater till gränsen och fler är på väg, uppger Daily Mail.

– Vi kommer att öka det till någonstans mellan 10 000 och 15 000 soldater utöver gränspolis, migrationsmyndigheten och alla andra som redan är på plats, sade president Donald Trump på onsdagen.

– Ingen kommer att komma in. Vi kommer inte att tillåta det. Om ni tittar på vad som hände i Mexico för två dagar sedan, hur råbarkade de här människorna är, sade Trump som också upprepade att man har allvarliga planer på att dra in biståndet till El Salvador, Honduras och Guatemala, länder där en stor andel av migranterna kommer ifrån.

– För ärligt talat så gör inte de här länderna någonting för det amerikanska folket.

Två karavaner med migranter är på väg mot mexikansk-amerikanska gränsen. Den andra karavanen –  bestående av ungefär 2 000 individer – gick från El Salvadors huvudstad El Salvador på onsdagen. Den första karavanen som består av 4 000 personer, mestadels migranter från Honduras, har planerat att vila någon dag i staden Juchitán i södra Mexico. De har ungefär en månad kvar att gå innan man når gränsen. Ledarna i den karavanen har emellertid försökt förmå mexikanska myndigheter att transportera upp migranterna till gränsen med tåg.

Något som Donald Trump påpekade.

– De kommer att komma hit fort. De försöker komma hit med tåg. De försöker komma upp hit med lastbil och med bussar. Då kommer vi att vara beredda.

Trump utvecklade sina tankar om migrationsfrågan.

– Invandring är en stor och väldigt farlig, en väldigt farlig fråga. Vi kommer inte att släppa in människor som inte har USA:s bästa i sitt sinne, sade Trump.

Trumps uttalanden har fått kritik från liberalt håll. Bland annat kolumnisten i Washington Post Philip Bump som skriver att Trumps påstående att migranterna är farliga och planerar att ta sig in i USA illegalt är falska. Hur Bump tror att migranterna tänker ta sig in i USA är oklart.

 

 

Är invandring en farlig fråga?
774 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag