Trumps hälsning till demokratiska politikerna: ”Åk hem”

Donald Trump. Foto: Peter Stevens
  • Tisdag 16 jul 2019 2019-07-16
E-post 573

USA Donald Trump går till stenhård attack på Twitter mot ett antal demokratiska politiker och kallar dem för ”anti-Israel”, ”pro-Al Qaida” och anklagar dem för att sprida hat. ”Vi kommer aldrig att bli ett socialistiskt eller kommunistiskt land. Om ni inte trivs här, kan ni sticka”, skriver Trump på Twitter.

Ett storbråk har utbrutit mellan fyra politiker för Demokraterna, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Ayanna S. Pressley, och president Donald Trump.

Somaliskfödda muslimen Ilhan Omar har tidigare fått kritik för uttalanden om att det amerikanska stödet till Israel beror på pengar från en amerikansk judisk organisation och andra uttalanden. Rashida Tlaib hamnade i blåsväder tidigare i år när det framkom att hon redan när hon svors in som kongressrepresentant sagt att man skulle ”impeach the motherfucker” om Trump (ungefär: ”ta den jäveln till riksrätt”). Ocasio-Cortez har nyligen varit i blåsväder efter att hon jämfört interneringslägren för migranter med andra världskrigets dödsläger och koncentrationsläger.

Sin vana trogen är det på Twitter som Donald Trump har gått till attack.

Han skriver att det är ”intressant att se hur de fyra talar om för folk i USA hur landet ska skötas samtidigt som de kommer från länder med havererade statssystem. Trump uppmanar de fyra att åka hem och fixa länderna som de kom ifrån.

Trump har anklagats för rasism efter kommentarerna. Men har fortsatt pressen mot det han menar är radikala politiker på vänsterkanten med Israel- och USA-fientliga åsikter. Som dessutom är socialister eller kommunister.

I en senare tweet citerar han partikamraten Lindsey Graham som i en intervju kallade de fyra för ”en hög med kommunister” och ”antisemiter” och ”anti-USA”.

 

Vid en pressträff slog de fyra, som i USA kallas ”The Squad”, tillbaka mot Trump.

– Trump sjösätter en uppenbart rasistisk attack på fyra korrekt valda kvinnliga ledamöter, där alla är färgade, sade Ilhan Omar.

De fyra har fått viss uppbackning – men också kritik – från den tidigare republikanske presidentkandidaten Mitt Romney. Romney säger att de fyra har använt ett språk om USA som han inte skulle ha använt men att Trump misslyckats med att ena landet.

I en färsk tweet återupprepar Trump sin uppmaning till de fyra.

 

Trump anklagar även hela det demokratiska partiet för att se mellan fingrarna med vad Trump menar är ”hat mot USA och Israel”.

 

Konservative USA-kännaren Ronie Berggren, krönikör hos Nyheter Idag, har analyserat bråket i sin podd:

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag