TT:s ”PK-varning” till redaktionerna: ”Kommer publicera uppgiften om att misstänka är från Eritrea”

Nyhetsbyrån TT gick ut med en varning till tidningsredaktionerna om att de kommer berätta om varifrån gärningsmännen på IKEA kom ifrån. Foto: Faksimil Twitter / Läsarbild
  • Onsdag 12 aug 2015 2015-08-12
E-post

STOCKHOLM Under tisdagen skickade nyhetsbyrån TT ut ett meddelande till sina kunder, där de förklarade att TT kommer att publicera uppgiften om att de misstänkta för knivdådet är från Eritrea. ”Ni som inte vill ha med det måste manuellt ta bort det från texterna”, står att läsa i meddelandet till landets tidningsredaktioner.

En bild, som ser ut att vara en skärmdump från en mobiltelefon, publicerades under tisdagen på Twitter. Bilden visar ett meddelande från nyhetsbyrån TT som upplyser kunderna om att de kommer publicera uppgiften om att de misstänka för knivdådet på IKEA i Västerås kommer från Eritrea.

”Hej! TT kommer att publicera uppgiften att de misstänkta för knivdådet på IKEA i Västerås kommer från Eritrea, vilket polisen gick ut med vid sin presskonferens. Det kommer att publiceras även i webbtjänsten. Ni som inte vill ha med det måste manuellt ta bort det från texterna”, stod att läsa i meddelandet.

TT bekräftar – skärmdumpen är äkta

Sent på tisdagskvällen ringer Nyheter Idag till det nummer som står att läsa i meddelandet. Mycket riktigt svarar TT:s nyhetsdesk och vi får tala med Dan Skeppe om våra frågor. Han bekräftar att meddelandet är autentiskt och har gått ut till TT:s kunder under tisdagen.

– Det är korrekt att vi talar om var de här männen kommer ifrån. De som inte vill ha det får ta bort det manuellt, säger Skeppe till Nyheter Idag.

Då skickar ni detta som en varning i förväg då?

– Nej inte i förväg. I samband med telegrammen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag