Tullverket varnar – 3D-vapen kan användas vid terrorbrott

Foto: Pixabay
  • Onsdag 22 nov 2017 2017-11-22
E-post 166

SVERIGE Tullverket oroar sig för spridningen av 3D-vapen och att de kan komma att användas vid terrordåd. 3D-vapen är gjorda av plast och kan därför undgå säkerhetskontroller, de kan även printas i enskilda delar som gör att de är svåra att upptäcka.

Tullverket oroar sig för att så kallade 3D-vapen kan komma att användas vid terrorbrott. Det som oroar myndigheten är att vapnen är gjorda av plast vilket gör att de inte syns vid säkerhetskontroller, uppger Sveriges Radio.

I dagsläget har endast en handfull 3D-vapen beslagtagits i Sverige. 3D-vapen tillverkas av en så kallade 3D-skrivare och skrivaren producerar objekt som är gjorda av plast.

Karl Hetting vid underrättelseverksamheten vid Tullverket oroar sig för att den här utvecklingen kan leda till att allt fler 3D-vapen kan komma att användas vid terrorbrott.

Att vapnen är så lätta att dölja kan leda till att de används vid olika skyddade områden.

– De kan användas i många miljöer. Det kan vara flygplan, riksdagshuset eller diverse olika typer av skyddsobjekt, platser där beväpnade personer inte ska uppehålla sig, säger Hetting till Sveriges Radio.

Vanligtvis går vapen att upptäcka i kontroller eftersom de är gjorda av metall. Att 3D-vapen är svåra att upptäcka beror inte endast på att de är gjorda av plast utan även för att de kan vara printade i individuella delar som inte alls liknar ett vapen för att sedan monteras ihop.

På Nationellt forensiskt centrum provskjuts 3D-vapen och det råder ingen tvivel om att de kan användas för att skjuta skarpt.

– Det går att avfyra vapen och som kan avfyra skarp ammunition och skjuta kulor med en 3D-skrivare, det råder det ingen tvekan om, säger Patrik Hertzman, förste forensiker i Linköping, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag