Tusentals migranter på väg till USA – Trumps svarar med indraget bistånd

Foto: Flickr/Gage Skidmore
  • Tisdag 23 okt 2018 2018-10-23
E-post

USA Ett migranttåg på väg till USA genom Mexico har fått USA:s president Donald Trump att reagera. I en serie tweets på måndagen lovade han att dra in biståndet till Honduras, El Salvador och Guatemala, länder där många av migranterna härstämmar ifrån. – De kommer inte att komma in i USA, säger Donald Trump.

Migranttåget, som startade i Honduras, är just nu på väg mot gränsen mellan Mexico och USA. Något som Donald Trump har uppmärksammat och kommenterat. Enligt USA Today så beräknas ungefär 5 000 personer finnas i följet.

På Twitter skriver Donald Trump att ”kriminella” och ”okända personer från Mellanöstern” finns inne i migranttåget. Trump skriver också att han kontaktat både gränspolis och militär om situationen då Mexico inte klarat av att stoppa migranterna.

 


USA kommer också att straffa Guatemala, Honduras och El Salvador för att länderna inte stoppat sina invånare från att ta sig illegalt in i USA meddelade Donald Trump. Bistånd till länderna kommer att strypas, eller reduceras kraftigt.

Under det senaste budgetåret fick Guatemala 83,7 miljoner dollar, Honduras fick 58,3 miljoner och El Salvador 50,7 miljoner dollar enligt Washington Post.

Tonen från Donald Trump har skärpts sedan i fredags. Då var han tillfreds med hur Mexico lyckats stoppa migranterna. Men han sade redan då att han var beredd att kalla in militären.

– De kommer inte att komma in i USA, sade Donald Trump om migranterna.

Läs även: Nya flyktingvågor på väg mot Grekland – Tusentals strömmar in från Turkiet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag