Twitter förbjuder ”nedsättande språkbruk” om religiösa grupper: ”Bara första steget”

Foto: Twitter/Public Domain
  • Torsdag 11 jul 2019 2019-07-11
E-post 155

USA Twitter skärper sina regler. Användare får inte längre uttrycka hatiska åsikter eller ”nedsättande språkbruk” om religiösa grupper. Regelförändringen har kommit till efter att Twitter haft diskussioner med allmänheten och externa experter, uppger techjätten själv i ett pressmeddelande. En forskare som SVT har talat med säger att ”det är på tiden”. 

Twitter har sedan augusti förra året skärpt regler och satt ökad fokus på att plattformens regler om kränkningar och liknande efterlevs. Det var då medieprofilen Alex Jones – känd bland annat för konspirationsteorier om masskjutningen i Sandy Hook – stängdes av.

– Säkerheten måste komma först, kommenterade Jack Dorsey, Twitters vd.

Senaste förändringen kom på tisdagen, den 9 juli. Då meddelade techjätten att religiösa grupper numera är fredade. Tidigare har Twitter fokuserat på hot, hat och angrepp på enskilda individer. Nu breddas anslaget. I ett pressmeddelande skriver Twitter:

”Vi skapar våra regler för att hålla människor säkra på Twitter, och de utvecklas ständigt för att återspegla verkligheten i den värld vi arbetar inom. Vårt primära fokus är att ta itu med riskerna för någon kommer till skada offline, och forskning visar att nedsättande språkbruk ökar den risken. Som ett resultat, efter månader av samtal och feedback från allmänheten, externa experter och våra egna team, utökar vi våra regler för hatiskt beteende till att även inkludera språk som avhumaniserar andra på grundval av religion.”

Den nya policyn innebär att det blir förbjudet att skriva inlägg om att vilja bestraffa eller utplåna olika religiösa grupper. Man får inte heller, om man bedöms göra det med ett ”nedsättande språkbruk”, skriva att man vill att en religiös grupp ska försvinna från ett land. Att använda ”nedsättande språkbruk” om en religiös grupp blir överhuvudtaget inte tillåtet.

Twitter räknar med att reglerna efterlevs genom att andra användare rapporterar eventuella överträdelser.

Mia-Marie Hammarlin, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, och tidigare SR- och SVT-journalist, säger till SVT att det ”är på tiden” att Twitter nu agerar.

– Jag tycker det finns en risk att dra för stora skiljelinjer gällande vad som sker digitalt och vad som sker analogt. Digitala hot och hat kan absolut ta form i verkligheten. Uttalanden på Twitter kan förstås upplevas som kränkande och vara det, precis som i möten ansikte mot ansikte, helt oavsett om hoten antar fysisk form eller inte, säger Mia-Marie Hammarlin.

Reaktionerna har varit blandade på sociala medier. Användaren ”Micke K” ser censuren komma.

 

Edward Nordén (MED) ser regeländringen som ett utslag av att påtryckningar på sociala medieplattformar för att förbjuda åsikter börjat få genomslag.

 

Patrik Wilke är luttrad och pekar på risken för ett sluttande plan.

 

Under torsdagen håller Donald Trump ett ”sociala medier”-möte i Vita Huset. Diverse influencers och profiler från sociala medier är inbjudna för att diskutera ”möjligheter och utmaningar i dagens digitala omvärld”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag