Tymosjenko påkommen med grova ord

Julia Tymosjenko
Julia Tymosjenko - Foto: EPP
  • Måndag 24 mar 2014 2014-03-24
E-post

UKRAINA Ukrainare måste ta till vapen mot ryssarna så att inte ens bränd jord finns kvar där Ryssland ligger. Detta är ett av många hätska uttalanden från Ukrainas före detta premiärminister Julia Tymosjenko i ett telefonsamtal med Nestor Shufrych, före detta biträdande ordförande i Rådet för Ukrainas säkerhets- och försvarspolitik, som har läckt ut på nätet, om vilket RT rapporterar.

Tymosjenko bekräftade på twitter att inspelningen var äkta, men anmärkte att ett avsnitt där hon manar till nukleär slakt på de åtta miljoner rysser som befinner sig på ukrainskt territorium, var redigerat.

Hon twittrade: ”Samtalet ägde rum, men stycket om ’de åtta miljoner ryssarna i Ukraina’ är redigerat. I själva verket sade jag att ryssar i Ukraina – är ukrainare. Hej FSB :) Jag ber om ursäkt för det grova språket.”

Den tidigare ukrainska premiärministern har inte förtydligat mot vem det är hon vill använda kärnvapen.

Shufrychs presstjänst motsade dock Tymosjenko och påstod att inspelningen var en förfalskning. I pressmeddelandet står: ”Samtalet ägde inte rum”, rapporterade korrespondent.net. Telefonsamtalet laddades upp på Youtube på måndagen av användaren Sergiy Vechirko.

Det läckta samtalet ägde rum 18 mars, bara timmar efter att avtalet om Krims och Sevastopols anslutande till Ryssland hade undertecknats i Kreml.

Medan Shufrych var ”chockad”, var Tymosjenko rasande av resultatet i folkomröstningen på Krim.

”Det här är verkligen över alla gränser. Det är dags att vi tar våra vapen och går och dödar de förbannade ryssarna tillsammans med deras ledare”, sade Tymosjenko.

Den tidigare premiärministern sade att om hon satt vid makten ”skulle det inte finnas en chans i helvetet att de fick Krim.”

Shufrych konstaterade att Ukraina ”inte hade den militära förmågan” att behålla Krim. Men Tymosjenko, som ämnar ställa upp i presidentvalet uttryckte att hon skulle ha funnit ”ett sätt att döda de rövhålen.”

”Jag hoppas kunna utnyttja alla mina kontakter. Och jag kommer att använda all möjligheter som står till mitt förfogande för att få hela världen att resa sig, så att inte ens ett bränt fält kommer att finns kvar i Ryssland”, lovade hon.

Tymosjenko var premiärminister 2007–2010 men fängslades 2012, under president Viktor Janukovich, för att sedan omedelbart friges efter att han störtats i Kievkuppen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag