Ungsvenskarna: Sänkta krav för gymnasiet är en typisk dålig sosseidé

Foto: Privat/Nyheter Idag
  • Fredag 21 jun 2019 2019-06-21
E-post 1629

Den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden föreslår nu att matematik inte skall vara ett kärnämne och att betyget underkänt skall tas bort. Orsaken? Många ungdomar saknar gymnasiebehörighet. Vi ser annorlunda på saken, skriver Daniel Lönn, utbildningspolitisk talesperson Ungsvenskarna.

Det är självklart ett problem när många saknar gymnasiebehörighet.  Men det hanteras inte bäst genom att sopa det under mattan och försöka glömma det. Jag ställer mig frågande till hur Tiden ens lyckats komma fram till förslagen.

Hur kan man hellre vilja blunda för verkligheten än att agera mot de problemen som i den återfinns? Istället för att undersöka anledningen till ungdomars låga prestationer önskar de ta bort delar av vår möjlighet att få en förståelse för dem och därmed en möjlighet att tillsätta de resurser som behövs. Tänk om samma logik applicerades på andra områden: ”Om ingen kan ta upp en polisanmälan begås inga brott”, ”Om det inte finns någon läkare som kan ställa diagnos är ingen sjuk”. Vips är alla problem borta.

Riktigt så enkelt är det inte, det tankesätt som präglar Tiden i dessa förslag är på det stora hela direkt skadligt för det svenska samhället och i detta fall huvudsakligen för de lågpresterande eleverna. Raderar vi betyget ”underkänt” raderar vi även incitament att prestera bättre än så.

Det är förvisso sant att fler elever skulle klara gymnasiebehörigheten i samband med dessa förslag. Men det i sig bör knappast ses som det övervägande målet, om det samtidigt innebär att de lågpresterande eleverna på intet sätt utvecklas. Då lär endast betyget underkänt, eller konsekvenserna av detsamma, göra sig än mer påmint under gymnasietiden. Då kanske någon argumenterar att vi även där ska avskaffa betyget underkänt och så har vi snart urvattnat hela det svenska skolsystemet.

Vi menar istället att den svenska skolans roll är att förbereda elever inför framtiden, inte curla och frånhålla dem verkligheten. Livet bjuder på många utmaningar, de bör börja i skolan. Gör de inte det kommer livet att bjuda på en hel del överraskningar som ungdomarna inte kommer att klara av.

Låt oss istället se hur vi kan stärka och bistå de elever som är i riskzonen för att få underkänt. Låt oss upprätta en kunskapsorienterad skola präglad av ordning och reda, där var elev tillåts utvecklas och utmanas utifrån sina egna förutsättningar och där kvaliteten är snarlik oaktat vilken skola du går på.

Det är så vi möter de problem Tiden sätter fingret på, inte genom att på pappret trolla bort dem med sänkta krav.

Om debattören

Daniel Lönn är utbildningspolitisk talesperson för Ungsvenskarna, Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Han är även sekreterare för Sverigedemokraterna i Dalarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag