Uppgifter: Finland närmar sig medlemskap i Nato

Foto: Santeri Viinamäki CC BY 4.0
  • Fredag 4 mar 2022 2022-03-04
E-post

FINLAND Grannlandet Finland ser ut att närma sig medlemskap i Nato. Enligt uppgifter till tidningen Illtalehti har de finska Socialdemokraterna bestämt sig för att vilja gå med i försvarsalliansen, vilket i så fall skulle betyda att det finns en majoritet för Nato-medlemskap i finska riksdagen.

Enligt Tomas Ries, docent på Försvarshögskolan, skulle beslutet tidigare ha setts som ”en jordbävning” i landets politik.

– För några dagar sedan skulle det här varit en jordbävning i finländsk utrikes- och säkerhetspolitik, men nu efter allt som hänt är det nästan väntat. Och då tänker jag på den helomvändning som Finland har gjort nu i Nato-frågan som började förra veckan efter att Putin invaderade Ukraina, säger han till TV4.

Läs även: Ökat stöd för att gå med i Nato

Vidare menar han att fram till Rysslands invasion diskuterades nästan aldrig Nato-frågan utåt av politiker i maktposition. Men med anledning av den senaste veckans händelser har både landets president Sauli Niinistö och premiärminister Sanna Marin tagit upp frågan på bordet.

Därefter har ämnet diskuterats flitigt bland både politiker och i media. Enligt Ries står vägen redan krattad för ett finskt Nato-medlemskap.

– Man har sagt att man har en Nato-option, och man har gjort allt i praktiken för att komma så nära Nato som möjligt. Så det är egentligen bara en underskrift som behövs.

Utöver uppgifterna om närmandet till Nato har president Niinistö i dagarna rest till USA för att diskutera det nya säkerhetsläget med president Joe Biden, rapporterar Yle.

Vill du att Sverige går med i Nato?
Röstningen är avslutad
0 röster (se resultat)

Läs även: DEBATT: Den ryska invasionen kräver radikalt starkare svensk försvarspolitik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag