Uppgifter: Muslimske knivmördaren i Paris hade fått reprimand om vägran att umgås med kvinnor

Foto: Fransk polis/Google Maps
  • Söndag 6 okt 2019 2019-10-06
E-post 489

PARIS Civilt polisanställde Mickaël Harbon som mördade fyra kollegor inne på en polisstation hade konverterat till islam och nyligen radikaliserats, enligt Daily Mail. En kort tid tid innan dådet – som nu utreds som terrorbrott – hade Harbon fått en reprimand av en kvinnlig chef för sin vägran att interagera med kvinnor, uppger Actu17.

Det var på torsdagen vid lunchtid som den döve muslimen Harbon kom in på polisstationen i centrala Paris – där han jobbade med IT – med en kökskniv och gick till attack mot kollegor.

Han knivhögg tre personer inne på två kontor och två personer i en trappa innan han sköts till döds av en polisman inne på polisstationens innergård. Tre män och en kvinna dog. En person har fått allvarliga skador.

Enligt uppgifter till The Telegraph knivhögg han sin kvinnliga chef först.

– Jag känner till den här mannen. Han jobbade med IT och hade haft långvariga problem med sin chef. Han knivhögg henne först och sedan gick kollegor emellan och då blev de knivhuggna också. Jag har fått veta att han i det läget fick tag på ett skjutvapen, säger Christophe Crépin, talesperson för det franska polisfacket i Paris.

Mickaël  Harbon hade varit anställd inom polisen i 20 år enligt kollegor.

2014 gifte sig Harbon med en muslimsk kvinna. 2018 konverterade han själv innan de fick sitt första barn ihop, enligt Daily Mail.

Mickaël Harbon, som var döv sedan födseln, var född på Martinique i Västindien, en tidigare fransk koloni som numera är del av Frankrike.

Attacken utreds nu som ett terrorbrott. Enligt åklagaren Jean-Francois Ricard hade Harbon haft kontakter med radikala salafistiska muslimer.

Ricard uppger att man funnit bevis för radikalisering hos Harbon, att han försvarat terrorattacken på Charlie Hebdos redaktion 2015 och andra liknande dåd. Harbon ska enligt uppgift ha slutat att interagera med kvinnor och fått en reprimand av sin kvinnliga chef för det, enligt Actu17.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag