Uppgifter till Aftonbladet: Uzbeker anhållna misstänkta för förberedelse för terroristbrott

  • Måndag 30 apr 2018 2018-04-30
E-post 866

SVERIGE Säkerhetspolisen och Polismyndigheten – den ”vanliga” polisen – har i en gemensam insats under måndagen frihetsberövat tre uzbeker – samma nationalitet som terroristen Rakhmat Akilov – i insatser i norra Sverige och i Stockholmsområdet avslöjar Aftonbladet. – Flera personer har också hämtats in för förhör, säger Karl Melin, Säkerhetspolisens presschef till Nyheter Idag.

De personer som nu har anhållits misstänkta för förberedelse för terroristbrott har funnits under bevakning av Säkerhetspolisen, Säpo, under en tid.

– I vårt arbete får vi in stora mängder information och upplysningar. Det här ärendet blev aktuellt och det gjorde att vi grep de här personerna. I vårt uppdrag ingår att förhindra att ett brott begås.

Enligt Solna tingsrätt så har ett gripande skett i Akalla uppger TT.

Karl Melin säger att man är i ett inledande skede.

– Vi har svårt att gå in i detalj på vilka de här personerna just för att det är tidigt. Det kommer att framgå varefter, säger han.

Enligt källor till Aftonbladet är de gripna uzbeker, samma nationalitet som terroristen Rakhmat Akilov, som genomförde attentatet på Drottninggatan i Stockholm förra året där fem människor mördades.

Till Svenska Dagbladet säger Säpo att det finns internationella kopplingar.

En eventuell häktning måste ske senast klockan 12 på torsdag 3 maj.

Det upptäckta misstänkta brottet har inte förändrat Säpos bedömning av terrorhotnivån, som är förhöjd. En trea på en femgradig skala.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag