USA-experten: Sverige behöver ett eget Guantanamo
SVERIGE USA-kännaren och konservative debattören Ronie Berggren har en plan för hur Sverige ska tackla hotet från återvändande jihadister: Gör som amerikanerna och sätt upp ett svenskt Guantanamo.
– Vi kan inte utsätta svenska befolkningen för den risk som de utgör, säger Berggren.
Det var president George W. Bush som 2002 lät bygga Guantanamofängelset för att inhysa misstänkta terrorister under kriget mot terrorn. Hans efterträdare, demokraten Barack Obama, lovade att stänga fängelset men blockerades i kongressen och kunde aldrig infria löftet.
Islamiska statens kalifatbygge i Mellanöstern håller just nu på att rasa samman, och enligt Säpo har redan 150 jihadister återvänt till Sverige. Ronie Berggren, som driver podcasten och bloggen Amerikanska nyhetsanalyser, ser stora risker med att släppa dessa individer på fri fot och tycker att Sverige behöver ett eget Guantanamo där vi kan placera dem.
– De är oerhört farliga och vi kan inte utsätta svenska befolkningen för den risk som de utgör. Terrorledarna för dessa rörelser i både högre och lägre skikt är människor som skulle kunna skära halsen av ett barn utan att blinka. Som har lång erfarenhet av att smälta in i omgivningen och bli osynlig när de behöver för att sedan dyka upp när de anser vara rätt tillfälle. När dessa terrorister, med faktisk erfarenhet från slagfälten, blandar sig med en befolkning är de oerhört svåra att locka fram och hitta igen, säger Ronie Berggren och fortsätter:
– Därför anser jag att Sverige måste snabbt stifta en lag för att stämpla de som ansluter sig till IS och liknande organisationer som illegala kombattanter, precis som USA gjorde.
– En sådan lag skulle ge Sverige rätt att spärra in dem på obestämd tid. Därefter måste vi skapa högsäkerhetsfängelser – för att prata symboliskt, ett eget Guantanamo – där vi kan spärra in misstänkta för att sedan utreda skuldfrågan och huruvida de är farliga. Sedan släpper vi ut de som är oskyldiga.
Själva medlemskapet i en terrororganisation som IS ska vara straffbart, tycker Ronie Berggren. Men om man inte har gjort sig skyldig till något konkret brott utöver medlemskapet bör straffet vara lindrigt.
Att potentiellt oskyldiga personer frihetsberövas under en tid är en risk vi får ta menar Ronie Berggren.
– Vi måste få rätt prioritering, ta det i rätt ordning helt enkelt. Vi kan inte släppa in alla helt tanklöst bara för att värna de oskyldiga och sedan försöka hitta de som gjort sig skyldiga till terrorbrott. Det vore ansvarslöst mot den svenska befolkningen. Vi måste spärra in alla och sedan börja sålla.
Ett svenskt Guantanamo ska vara säkrare än vanliga svenska fängelser och fångarna ska hållas åtskilda från varandra för att inte radikaliseras ytterligare. Men viktigast för Ronie Berggren är inte fängelset i sig utan att lagen ändras så att folk kan hållas bakom lås och bom i rent preventivt syfte.
Hanif Bali rörde nyligen upp en kritikstorm på Twitter när han kallade IS-terroristernas fruar för ”IS-honor”. Skulle terroristernas familjer också omfattas av den här lagen?
– Har de anslutit sig till Islamiska staten kan de inte släppas ut i samhället rakt av. Men oskyldiga ska inte sitta inspärrade, så vi får utreda dem och med tiden fasa ut de kvinnor och barn som bevisat är oskyldiga ut i samhället, säger Ronie Berggren.
När folk tänker på Guantanamo tänker nog många på inhuman behandling av fångar och rättsosäkerhet. Är det något vi i Sverige ska ägna oss åt?
– Det fick ett dåligt rykte på grund av att vi i Europa var väldigt moraliskt högtravande. Vi trodde knappt att jihadister var ett riktigt hot, utan menade att USA överdrev och spärrade in oskyldiga. Nu inser vi att jihadister är ett verkligt hot, säger Ronie Berggren.
– De spärrade in oskyldiga, ja – sedan började man fasa ut dem i takt med att man identifierade vilka som var oskyldiga. Så kritiken kom när vi inte visste så mycket om hotet från terrorismen. Det terrorhotet känner vi idag väl till med Islamiska staten.
Regeringen har kommit med besked om att det inte är tal om att hämta hem IS-terrorister utan dessa bör ställas inför rätta i regionen, några tankar om det?
– Jag förstår tanken. Men Sverige har så klart ett ansvar. Dessa människor har radikaliserats i Sverige och kunnat radikaliseras här på grund av en tidigare slapphet mot islamisk fundamentalism, säger Ronie Berggren.
– Ett skräckexempel som jag brukar nämna är Al Shabaabs stening av en 13-årig flicka i Somalia 2008. Flickan hade blivit våldtagen men det var hon som dömdes till döden genom stening eftersom man menade att hon hade frestat männen.
Den man som dömde flickan var en man vid namn Fouad Shangole berättar Ronie Berggren.
– Shangole hade bott i Sverige, i Rinkeby, från 1994. 2004 drog han till Somalia där han blev en högt uppsatt sharia-jurist, och han var den som gav ordern om att stena den 13-åriga flickan till döds. Han hade levt tio år i Sverige på svensk välfärd och under denna tid inte tagit till sig ett uns av svenska värderingar, säger Berggren.
Han fortsätter:
– Har vi sett till att jihadism har spridits, så har vi självklart ett ansvar att styra upp de problem som fått sin näring här hos oss. Därför behöver vi förbereda oss på att kunna ta ansvar i situationer som den nu uppkomna. Att politiker inte verkar vilja göra det är inte så lite ryggradslöst och att ducka för ansvar.
– När Obama önskade stänga Guantanamobasen 2009 blev svenska politiker som Birgitta Ohlsson (L) och Alf Svensson (KD) lyriska och ansåg att Sverige borde ta emot dem. Nu när USA har en annan president och när vi insett att dessa människor inte är harmlösa så backar vi. Det är hycklande. Sverige behöver ett Guantanamo-läger.
Läs även: Stjärnans äckel efter Balis tweet om IS-kvinnor: ”Kräks”