USA:s regering erbjuder lokala myndigheter hjälp mot våldsbrott – om de utvisar illegala invandrare

Montage. Foto: Chris Yarzab/Gage Skidmore
Montage. Foto: Chris Yarzab/Gage Skidmore
  • Torsdag 3 aug 2017 2017-08-03
E-post 22

USA Med en kombinerad piska och morot ska USA:s regering förmå lokala myndigheter att samarbeta kring att utvisa illegala invandrare. Det framgår av en skrivelse från landets justitiedepartement.

Ett antal orter och städer i USA har sedan Donald Trump tillträdde som president utropat sig själva som ”fristäder” för de illegala invandrarna från i synnerhet Latinamerika. Bakgrunden är Trumps uttalade ambition att snabba på deportationerna av dem.

Men att det finns lokala myndigheter som väljer att trotsa landets migrationslagar sticker i ögonen, inte minst hos regeringen.

– Genom att skydda kriminella från tillämpandet av invandringslagarna så gör städer och stater med så kallade fristads-policys oss alla mindre trygga, säger USA:s justitieminister Jeff Sessions.

– Vi såg det så sent som förra veckan när en illegal främling som deporterats 20 gånger och som var efterlyst av gränspolisen enligt uppgift sexofredade en äldre kvinna i Portland, en stad som vägrar samarbeta med migrationsmyndigheterna.

Justitiedepartementet har därför tagit fram en plan för federal hjälp till städer som har problem med våldsbrottslighet. I många fall är fristäderna även städer med stora icke-vita minoriteter som har problem med just kriminalitet och våld.

Men ett villkor för att få den hjälpen är att de lokala myndigheterna fullt ut samarbetar med inrikessäkerhets­departementet (DHS) samt utvisningsmyndigheten Ice.

Enligt AP har fyra av fristäderna; Baltimore i Maryland, Albuquerque i New Mexico samt Stockton och San Bernardino i Kalifornien visat intresse för förslaget. I tre av de fyra orterna är latinamerikaner den största folkgruppen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag