Uteliggare från Kosovo döms för mordbrandsförsök i tunnelbanan – var ”trött på staten”

Bilder ur Polisens förundersökning.
  • Måndag 28 jan 2019 2019-01-28
E-post 3389

STOCKHOLM Mannen som hällde ut bensin ombord på ett tunnelbanetåg i höstas dömdes idag för försök till grov mordbrand till fyra års fängelse.

Den 24 september observerade resenärer på tunnelbanan mellan Fridhemsplan och S:t Eriksplan att det luktade besnsin och att en man gick längs vagnen och skvätte vätska på golvet från en plastflaska som delvis doldes av en tidning. Väl framme med S:t Eriksplan försökte han få eld på tidningen, men tack vare ett rådigt ingripande från ett vittne som slet den ur handen på honom kunde en möjlig katastrof förhindras. ”Jag ska fan elda upp tåget”, skall mannen ha sagt innan han lugnt gick iväg.

Mannen kunde senare identifieras som 41-årige Fljorim Seferi från Kosovo som levt som hemlös i Stockholm. I polisförhör medger han handlingarna och förklarar att anledningen var att han var ”trött på staten” som hade gjort så att han inte kunde ha en mobiltelefon på sju månader. Att inte kunna SMS:a eller logga in på mejlen var ”som tortyr”. Vid rättegången nekade han dock till att ha haft något uppsåt att tända eld på tunnelbanevagnen utan påstod istället att han endast råkat spilla lite bensin, men detta motsägs av vittnen och övervakningsbilder.

Enligt tingsrätten skulle, om brand startat, ”risken för människors liv [varit] överhängande med tanke på dom [sic] begränsade möjligheterna att utrymma en tunnelbanevagn som inte står vid en station.” Seferi dömdes idag till fyra års fängelse för försök till mordbrand. En nämndeman var av skiljaktig mening och ansåg att han borde dömas till fem års fängelse.

Åklagaren hade inte yrkat på utvisning, och Seferi anges vara medborgare i Upphört Land.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag