Utredningar mot ensamkommande läggs ned: ”Frisedel till bidragsbrott”

SD:s Lars Nyström infälld. Foto: Nyheter Idag/Privat
  • Måndag 25 mar 2019 2019-03-25
E-post 991

SKURUP När 17 ensamkommande visade sig ha uppgett felaktig ålder anmälde Skurups kommun dem för bidragsbrott. Nu har åklagaren lagt ned utredningarna – för att bidragspengarna inte gick direkt till de ensamkommandes fickor.

Efter ett förslag av Sverigedemokraterna bestämde skånska Skurups kommun att man skulle polisanmäla ensamkommande som fått sin ålder uppskriven och därmed ansågs ha ljugit om sin ålder. Man gjorde slag i saken och anmälde 17 personer, men nu har samtliga förundersökningar lagts ned, rapporterar P4 Malmöhus.

Enligt åklagare Stefan Waern gäller lagen bara om bidragen betalas ut direkt till en person från en myndighet.

– Det ska vara pengar som betalas från den här myndigheten till dig för ditt personliga bruk. Pengar som du får förmån av, men som betalas ut till tredje man för att bereda dig en förmån, omfattas inte av bidragsbrottslagen.

Lyssna: Nyheter Idag-podden med Johannes och Chang med gästen Malcom Kyeyune

P4:s reporter påpekar att pengarna som har betalats ut till familjehem och HVB-hem har gått till de ensamkommandes boende, kläder och mat.

– Men det omfattas inte av bidragsbrottslagen, punkt slut, säger åklagaren.

Lars Nyström, SD:s gruppledare i Skurup, tycker att det är märkligt att personer som har fått ersättning på felaktiga grunder kan komma undan på det här sättet.

– Man måste ju alltid lämna korrekta uppgifter till kommunen och andra myndigheter, det är ju det vårt samhälle bygger på för att det ska kunna fungera, säger han till Nyheter Idag.

Innebär det här beslutet att det är lönlöst att polisanmäla?

– Nej, vi diskuterar nu med juridisk kompetens inom partiet här lokalt frågan hur vi ska gå vidare med det. Vi kommer nog gå vidare med det men sedan på vilken front, det har vi inte kommit fram till än, säger Lars Nyström.

– Vi kan ju inte ha en grupp som har frisedel till bidragsbrott, det är helt oacceptabelt för mitt partis ståndpunkt i alla fall.

Läs även: Tjänstemän ville utesluta M-politiker – slipper bestraffning

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag