Hela denna artikel är en annons

Vaccinera dig för att undvika farliga sjukdomar under din resa

  • Fredag 14 apr 2023 2023-04-14
E-post 0

När du ska resa till ett främmande land kan du behöva vaccinera dig. På resan kan vaccin skydda dig mot farliga sjukdomar som normalt inte finns i Sverige. Vaccinering är en enkel och effektiv metod för att undvika smittsamma sjukdomar och minimera risken för allvarliga komplikationer på resan. Genom att ta de nödvändiga vaccinerna innan din resa kan du vara lugn med vetskapen om att du är skyddad mot de vanligaste sjukdomarna på ditt resmål.

Hur vaccination skyddar mot smittsamma sjukdomar vid utlandsresan

Vaccination är ett av de bästa sätten att skydda sig mot smittsamma sjukdomar på utlandsresan. Ofta är vaccinering bara en rekommendation, men ibland är det ett krav vid inresa i ett land. Du bör ta reda på vilka vaccinationer som krävs för din destination och se till att vaccineras i god tid. Om du planerar att besöka flera länder, se till att ta reda på vilka vaccinationer som krävs för varje land. Det kan också vara bra att ta en allmän vaccinationsspruta, som innehåller skydd mot många olika typer av infektioner. Före din resa bör du också informera dig om andra saker som kan hjälpa dig att skydda dig mot smittsamma sjukdomar, som handtvätt och myggmedel.

Vacciner som krävs i olika länder – se vad som gäller innan du bokar din resa

Behovet av vaccin kan variera från land till land, så det är viktigt att ta reda på vilka som gäller för just ditt resmål. Det finns olika typer av vacciner som kan rekommenderas, beroende på om du ska till ett tropiskt eller subtropiskt land, och hur länge du planerar att stanna. För de flesta länder kommer en grundvaccination mot hepatit A och B samt influensavaccin att rekommenderas. Om du planerar att besöka ett tropiskt land kan ytterligare vaccinationer mot exempelvis malaria och japansk encefalit vara nödvändiga. Det är alltså viktigt att ta reda på vilka vacciner som krävs innan man bokar sin resa, för att undvika eventuella problem med hälsan under semestern.

Vad kostar det att vaccinera sig inför resan?

Kostnaden för att vaccinera sig inför en resa beror på vilken typ av vaccination som krävs. Vissa länder kräver specifika vacciner, så det är viktigt att ta reda på vilka som krävs innan man bokar sin resa. Vaccinationer kan variera i pris från några hundra till flera tusen kronor, beroende på vilken typ av vaccination som behövs och hur många doser som krävs. Vaccin mot gula febern till exempel kostar 640 kronor, hepatit A och B 660 kronor och japansk encefalit 1440 kronor. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare eller annan medicinsk expert innan man bestämmer sig för att vaccinera sig inför en resa.

Hela denna artikel är en annons

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag