Van der Heeg: Fenomenet Thierry Baudet

Foto: Instagram Thierry Baudet/Privat
  • Torsdag 4 apr 2019 2019-04-04
E-post 173

I Nederländerna har ett nytt parti med en ny partiledare, med grund i nationalkonservatism, plötsligt kommit in på arenan och snabbt blivit en aktör att räkna med. Erik van der Heeg skriver om Thierry Baudet och Forum för Demokrati.

Vad har hänt i Nederländerna, egentligen? Plötsligt dök ett i det närmaste helt nytt parti upp på den politiska högerkanten i europeisk politik och blev till Hollands största i provinsvalen för ett par veckor sedan. Partiets namn är Forum voor Democratie (FvD) och ställde upp i valen till regionerna för första gången. Provinsvalen, som hålls var fjärde år, brukar normalt sett vara tämligen trötta tillställningar som i regel bara lockar de mest politiskt engagerade. Detta trots att de har viktig roll att spela också på nationell nivå eftersom sammansättningen av den nederländska riksdagens överhus (landets ”senat”) beror på resultaten ute i provinserna.

Den här gången var dock intresset stort och valdeltagandet ovanligt högt. Mycket av intresset handlade om miljöfrågor, men kom också att kretsa kring denna nya politisk kraft, nämligen FvD,  och dess ledare, den karismatiske, vältalige och – enligt vissa – bildsköne juristen Thierry Baudet, 37. Partiet grundades först 2016 och har därefter gått från ingenting till att nu vara snäppet större än till och med premiärminister Marc Ruttes statsbärande liberalkonservativa parti VVD (”Folkpartiet för frihet och demokrati”) i överhuset, vilket ställt till det vad gäller koalitionsbildandet.

Hur var då detta möjligt? Och vad är Thierry Baudet egentligen för en person och vad vill hans FvD? Till att börja med kan man konstatera att det är mycket lättare att få in ett parti i det nederländska parlamentets två kamrar, än i exempelvis den svenska riksdagen. För att få ett mandat i det holländska parlamentets underhus (där merparten av makten finns) räckte det vid förra valet, 2017, att ett parti klarade en spärr på 0,67 procent, jämför med fyraprocentsspärren i Sverige – FvD fick då 1,8 procent av rösterna vilket faktiskt räckte till två mandat. Det är också lite lättare att bli just största parti. I valet härförleden blev det klart att inte mindre än 12 partier tar plats i överhuset och FvD blev alltså störst med stöd från knappt 15 procent av väljarna utslaget på hela landet.

Bli PLUS-medlem och läs hela artikeln.

Då kan du ta del av alla Erik van der Heegs artiklar och annat PLUS-material.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag