Vänsterextremist döms för grovt vapenbrott – revolutionen får vänta
JÖNKÖPING Vapenfyndet i en container i Taberg utanför Jönköping i somras har nu lett till att vänsterextremisten Jonas Linde döms till fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott. Hans försvar underkänns på punkt efter punkt av tingsrätten.
Den 6 juni förra sommaren klippte några lettiska tjuvar upp låsen till en förvaringscontainer i Taberg utanför Jönköping, för att hitta saker att stjäla, som bilbatterier eller diesel. Istället hittade de ett komplett halvautomatiskt gevär av typen AR-15, flertalet vapendelar som motsvarade ytterligare fyra kompletta gevär, ammunition och poliskläder. Den 43-årige man som stod på hyresavtalet misstänktes och greps, men han uppgav att han hyrt containern åt en vän. Vem vännen var ville han dock inte berätta förrän flera veckor senare.
Läs mer: Vapen och vänsterextremism del 1 – vad som hände i Jönköping
Den person som senare kom att misstänkas, åtalas och dömas, 32-årige Jonas Linde, hann under tiden radera bevis genom att göra sig av med sin dators hårddisk och telefon. Även flickvännens telefon råkade gå sönder. Jonas Linde gick under jorden och med hjälp av sitt vänsterextrema nätverk hamnade han efter en tid i en lägenhet i Göteborg, där han senare kunde gripas av polis efter tips från Säpo.
Bland Lindes tillhörigheter hittades anteckningar som tydde på att han planerat en väpnad revolution i Sverige, där en grupp om 500 ”kamrater” skulle döda 500 personer ur ”eliten” och få med sig folket. Sedan skulle staten ta över allt ägande och alkohol skulle totalförbjudas. Linde har bakgrund i det militära och är välbekant med vapen och stridstaktik.
En enig tingsrätt har idag dömt Linde till fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott. Linde själv nekar till brott.
De främsta bevisen mot Linde utöver det faktum att det var han som hyrde containern, utgjordes av DNA, fingeravtryck och ägodelar som knöt honom till vapnen. Hans egen förklaring till vad som hänt bemöts punkt för punkt i domen, och sammanfattningsvis kan konstateras att den inte håller och synes vara en efterhandskonstruktion. Linde själv undergrävde dessutom sitt eget resonemang genom att å ena sidan mena att DNA-fynden inte kom från honom, och å andra sidan ha en förklaring till varför polis hittat hans DNA på vapendelar och munskydd i containern.
Läs mer: Vapen och vänsterextremism del 2 – vad som antagligen inte hände i Jönköping
Att brottet rubriceras som synnerligen grovt vapenbrott beror dels på att de fem halvautomatiska gevären anses vara ”av särskilt farlig beskaffenhet” och att ”ammunitionen är avsedd att ge livshotande eller dödande skador och kan tränga igenom hårda material som hjälmar och skyddsvästar.” Dels för att Linde tillhör den våldsbejakande vänsterextrema miljön vilket innebär risk att vapnen skulle komma till brottslig användning i de kretsarna.
Två frågor återstår efter domen. Den första är hur många som egentligen var involverade. Det är inte klarlagt vem som skickade vapendelarna till honom från USA; det är inte klarlagt vilka som hjälpte honom under flykten eller hur mycket de kände till, och det är inte klarlagt om han verkligen var ensam i sitt arbete med att förbereda vapen för revolutionen. På en av vapendelarna på vilken han lämnat DNA-spår fanns även en mindre mängd DNA från en okänd kvinna, och hon har inte identifierats.
Den andra frågan är vad som hade hänt om vapengömman inte blivit upptäckt. Vilket var nästa steg på vägen mot revolutionen?
Stöd Nyheter idag genom att bli PLUS-kund för 69 kronor i månaden!