Vänsterhån mot Kristersson efter beskedet: ”Stor i orden, liten på jorden”

Foto: Pressbild Moderaterna
  • Onsdag 12 okt 2022 2022-10-12
E-post 207

På onsdagen meddelade Ulf Kristersson att han behövde två dagar till för att få en regering på plats, något som han också beviljades av talmannen. Delar av vänstern är emellertid inte lika tålmodiga och sågar nu M-ledaren och högerpartierna till fotknölarna. ”Stor i orden, liten på jorden”, skriver vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar på Twitter.

– Man kan konstatera att Ulf Kristersson inte var helt ärlig under valrörelsen. Han lovade få ordning på Sverige, men kan inte ens få ordning på sitt regeringsunderlag, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

På Twitter är Dadgostar desto mer raljant. ”Stor i orden, liten på jorden”, skriver hon i en kommentar kring regeringsbildningen.

Den avgående statsministern Magdalena Andersson sågar också högerblocket efter Kristerssons besked.

– Det vi har sett nu är fyra resultatlösa veckor. Sverige ser ut att få en regering som kommer ägna kraft till interna problem, istället för Sveriges problem, säger hon på en pressträff enligt Aftonbladet.

– Det verkar som att Ulf Kristersson inte riktigt orkat ta in hur djupt oeniga man är i hans lag, tillägger hon.

Läs även: Kristerssons regering ej klar: ”Detaljer som måste redas ut”

Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf stämmer in i kritiken.

”Allvarligt men väntat att en splittrad höger har svårt att forma en regering”, skriver hon på Twitter och återupprepar sedan sin ståndpunkt om att det borde till ett brett samarbete över blockgränsen.

Dagens Nyheters politiske redaktör Amanda Sokolnicki uttrycker sig också hånfullt kring Kristerssons besked.

Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson kallar det för ett ”politiskt totalhaveri” i en ledartext för tidningen.

”Att Ulf Kristersson ännu en månad efter valet inte har lyckats få ihop ett regeringsunderlag är inte en liten prestigeförlust. Det vi ser är ett politiskt totalhaveri”, skriver Persson.

På högerkanten är dock tongångarna annorlunda. Bland annat tycker den nyblivne riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) att dramatiken kring regeringsbildningen är överdriven.

Susanna Silvferskiöld förundras över att så många inom vänstern är otåliga inför att Kristersson ska tillträda som statsminister.

Moderaternas kommunikationschef Martin Borgs påpekar hur lång tid det tog för Stefan Löfven att tillträda efter valet 2018.

Twittraren ”@eliasspaningar” gör sig lustig över Aftonbladets utspel om regeringsbildningen.

Läs även: Strandhäll sprider Twitterfusk-teori om valet – får kritik

Läs även: Aftonbladets kulturchef: Hatdrev och Twitterfusk avgjorde valet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag