Strandhäll sprider Twitterfusk-teori om valet – får kritik

Bild: Magnus Liljegren/Regeringskansliet/Bengt Oberger/CC BY-SA 4.0.
  • Tisdag 11 okt 2022 2022-10-11
E-post 257

På måndagen lanserade Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson teorin att ”köpt propaganda, otillåten manipulation och hatdrev avgjorde sannolikt valrörelsen” i en artikel på Aftonbladet kultur. Det hela ska ha pågått på plattformen Twitter, och Hanif Bali (M) och Tobias Anderssons (SD) pekas ut som misstänkta för inblandning.

På måndag samma kväll delade Annika Strandhäll, ännu klimat- och miljöminister i Magdalena Anderssons övergångsregering, artikeln på Twitter tillsammans med citatet ”Kvar står vi med slutsatsen: köpt propaganda, otillåten manipulation och hatdrev avgjorde sannolikt valrörelsen, och om det hade hänt i ett annat land så hade vi tyckt att det hade varit helt sjukt. Här hyllas i stället hatets härförare”.

Läs även: Aftonbladets kulturchef: Hatdrev och Twitterfusk avgjorde valet

 

Strandhälls inlägg får hård kritik från flera användare, som påpekar att hon tycks ifrågasätta det svenska valresultatets legitimitet.

Läs även: Hård kritik mot Strandhäll efter nytt Twitterhaveri

”Varför väljer ett statsråd att underminera valresultatet på det sättet? Det är inte snyggt alls” skriver Christoffer G´Heimbrand, Ordförande för Liberala Studenter.

”Jag kan omöjligen komma ifrån känslan att en sådan inställning från ett avgående statsråd är problematisk i en väl fungerande demokrati” skriver Claphaministitutets direktor Per Ewert.

Youtubern Henrik Jönsson är mer rakt på sak: ”Att Aftonbladet torgför en svensk version av ’Stop the count’ är illa nog, men att en minister gör det är faktiskt en katastrof för demokratin” skriver Jönsson, med hänvisning till en Trump-tweet från valnatten 2020.

Läs även: Använde TV-serie som argument mot kärnkraft – nu får Strandhäll mothugg av serieskaparen

Läs även: ”Droskdrottningen” Strandhälls galna taxinota: 423 089 kronor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag